Ha mort Pere Viladomiu Portabella, descendent de la família d'industrials que va donar nom a colònies del Berguedà

Va viure lligat a les fàbriques tèxtils durant les èpoques de més esplendor i també en els anys de ple declivi industrial

Pere Viladomiu Portabella, el passat mes de novembre, a cal Marçal

Pere Viladomiu Portabella, el passat mes de novembre, a cal Marçal / Rosa Serra

Enric Badia

Enric Badia

Dilluns va morir a Castellterçol Pere Viladomiu Portabella a 91 anys. Era descendent de la nissaga d'industrials que van estar lligats a la industrialització del Berguedà. El creixement del món tèxtil a mitjans del segle XIX va portar una part de la familia Viladomiu primer cap al Bages, a Sallent, i més endavant cap al Berguedà. Aquí, Tomàs Viladomiu, rerebesavie Pere Viladomiu hi va crear la colònia de cal Marçal, a Puig-reig. Abans havia creat una altra fàbrica a Gironella, el 1867. En aquest últim municipi, els Viladomiu van crear entre finals del XIX i principis del XX les colònies de Viladomiu nou i Viladomiu vell i el Guixaró.

Pere Viladomiu Portabella ha viscut els anys de gran esplendor i creixement del tèxtil, va veure com es formava aquest peculiar món de les colònies, i també el seu declivi i la crisi dels tèxtil, amb la llarga agonia a moltes de les colònies. Amb tot, el seu fill, Pere Viladomiu i Guarro, encara manté un projecte per donar una nova vida a la colònia de cal Marçal. Viladomiu Portabella va estar molt vinculat a cal Marçal, on hi havia passat estiu d'infant i de jove.

Pere Viladomiu Portabella acompanyat del també enginyer  Àngel Miralda

Pere Viladomiu Portabella acompanyat del també enginyer Àngel Miralda / Rosa Serra

Era enginyer i es va mantenir al davant del negoci familiar amb un seu germà. Ja en plena crisi, a cal Marçal, els Viladomiu van facilitar que les famílies dels treballadors que ho volguessin es poguessin quedar els habitatges on vivien. Després de tancar les empreses tèxtils, fet que ell mateix explicava amb dolor, Pere Viladomiu es va dedicar professionalment a altres sectors, com a assessor industrial, i també dirigint un càmping que la família tenia a Blanes.

Tot i que la relació industrial dels Viladomiu es va acabar, a cal Marçal els va quedar patrimoni que ara gestiona el fill, Pere Viladomiu Guarro. Aquest gestiona la part del patrimoni industrial, la part d'habitatges i la part energètica. A les naus, està intentant donar nova vida als espais, amb emprenedors industrials i, una part, amb artistes emergents. Pere Viladomiu Portabella va fer una darrera visita a la vella fàbrica el passat mes de novembre, en el marc d'una jornada per reivindicar la vida a les colònies.