La Puríssima omple d'ambient Gironella, amb el tast de blat de moro escairat com a principal reclam

S'han servit 1.500 racions del Plat de Pau a gironellencs i visitants, que també han pogut gaudir de l'esmorzar popular de la fira, de parades d'alimentació i nadalenques i de gegants

Anna Costa

Tradició, gastronomia i esperit nadalenc. Aquesta és l'essència de la Fira de la Puríssima de Gironella, que s'ha celebrat aquest divendres amb el tast d'escudella de blat de moro escairat com a principal reclam. Se n'han repartit unes 1.500 racions entre gironellencs i visitants que han omplert d'ambient els carrers del nucli històric de la vila i també el centre de la població, amb les parades del Mercat de Nadal obertes tot el desembre.

Al matí, a la plaça de l'Església s'han servit esmorzars a base de torrades, botifarra i allioli. El canvi d'ubicació d'aquest àpat popular ha tingut una bona acceptació, segons ha explicat Jordi Macià, regidor de Comerç i Fires de Gironella: "Fins a l'any passat es feia a la plaça de la Vila, al costat de les parades, i d'aquesta manera s'ha guanyat espai".

Tot i no fer sol, no era un dia de fred intens i les famílies han sortit al carrer per gaudir dels actes de la Fira de la Puríssima. La trobada de gegants, amb vuit colles participants, ha estat un altre dels al·licients. Moltes famílies amb nens han seguit la cercavila que ha sortit de plaça de l'Església i ha fet un recorregut pel centre del poble, amb ballada final a la plaça del Doctor Armengou.

Un altre punt d'interès era a la plaça de la Vila, on s'han concentrat una vintena de parades d'alimentació. Molta gent aprofitava per comprar embotits, formatges, mels, cereals, llegums, torrons i neules, entre altres productes de proximitat. Tampoc no hi han faltat parades d'entitats amb elements nadalencs.

El regidor Jordi Macià ha fet una valoració positiva de la jornada: "Estem molt contents, és una fira que cada any té molt èxit i que atrau gent de Gironella però també de fora". Els que no han tastat mai l'escudella de blat de moro escairat tenen curiositat per degustar-la, i els que ja la coneixen repeteixen i en compren racions que s'emporten a casa amb carmanyola de plàstic.

Miquel Màrquez: "Berga és una ciutat de tercera regional"

L'escudella de blat de moro escairat va ser batejada com a Plat de la Pau pel xef berguedà Miquel Màrquez, que durant dues dècades va supervisar la cocció de l'escudella, a càrrec de cansaladers de la vila. Després, va passar el relleu a altres cuiners de la comarca amb la voluntat que incorporessin el blat de moro escairat a les cartes dels seus restaurants, ja que "és un producte que té moltes possibilitats per una cuina moderna i atractiva".

Enguany, Miquel Màrquez ha estat un dels convidats d'honor a Gironella, al costat del carnisser Antoni Rosiñol, de Cal Rafilat, i de Maria Costa, de L'Escairador. Miquel Màrquez ha aplaudit que sigui una tradició arrelada, espera que "no es perdi". S'ha referit al Plat de Pau per recordar el missatge que "s'ha d'acabar amb les guerres del món".

També ha aprofitat el seu discurs per llançar un altre missatge: "Gironella ens ha de servir de mirall, sobretot a Berga, que és una ciutat de tercera regional. Em sap molt greu que sigui una ciutat adormida i que no s'aposti per fer algun acte potent que capti gent de fora".