Infants de Bagà cremaran faies al balcó consistorial per recordar una tradició

La participació de nens i nenes de 5 anys és una novetat de la festa de la Fia-faia del 24 de desembre 

Taller de confecció de faies, dissabte passat a Bagà

Taller de confecció de faies, dissabte passat a Bagà / Ajuntament de Bagà

La Fia-faia de Bagà recupera enguany una tradició que es va perdre per la Guerra Civil i que consistia en la crema de faies per part dels infants més petits des del balcó de casa seva. Per recordar l’encesa de faies infantils es farà una acció simbòlica des del balcó de l’Ajuntament, amb la participació de set nens i nenes de 5 anys de Bagà. Encendran petites faies la tarda del 24 de desembre, que és el dia que se celebra la festa de la Fia-faia tant a Bagà com a Sant Julià de Cerdanyola, on en total cremaran unes 800 faies. 

La previsió és que se’n cremin entre 600 i 700 a Bagà i unes 150 a Sant Julià de Cerdanyola. Les faies o torxes es confeccionen amb una herba de tija alta, de nom científic Cephalaria leucantha, i solen fer entre dos i quatre metres. Tot i que la manca de pluges ha fet que no fos tan abundant com altres anys, hi ha hagut collita i fins i tot s’ha recuperat un taller de construcció de faies, que els últims anys no s’havia fet. Va tenir lloc dissabte al pati d’armes de Palau «amb una bona participació», ha remarcat l’alcalde, Lluís Casas.

Concurs de fotografia

Un altre acte previ serà el lliurament de premis del Concurs de Fotografia de la Fia-faia, amb el reconeixement a les millors imatges que es van captar durant la festa de l’any passat. El lliurament de premis es farà aquest divendres, 15 de desembre, a la mitja part del concert a càrrec de Q Voce, per commemorar el nomenament de la festa com a Patrimoni de la Humanitat. Començarà a les 7 de la tarda a l’església de Sant Esteve. 

Aquest any, el concurs de fotografia de la Fia-faia canviarà de format. S’hi podrà participar etiquetant les imatges a Instagram i a X (abans Twitter) amb la menció @acbergueda i les etiquetes #fiafaiabaga o #fiafaiacerdanyola, fins al 26 de desembre. Els guanyadors seran per votació popular a partir de les fotografies finalistes determinades pel jurat. Es poden consultar les bases als webs dels ajuntaments de Bagà, de Sant Julià de Cerdanyola i de l’Arxiu Comarcal del Berguedà.

Portada del foc de Faia

La festa manté l’encesa del foc a la Torre de Faia, un ritual que es va recuperar fa dos anys. El dijous 21 de desembre s’encendrà un foc a la torre «amb mètodes naturals» que transporten voluntaris de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola dins d’una llàntia fins als municipis, on es guarda fins al dia 24 per encendre les torxes dels fallaires. 

Festa a Bagà i Sant Julià

La nit de Nadal a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola s’encetà amb la festa de la Fia-faia. A Bagà, el grup de fallaires es concentrarà a 2/4 de 5 de la tarda del dia 24 a la plaça Catalunya. A les 6, es farà una foguera a la muntanya del Siti per encendre les torxes, i a 2/4 de 7 començarà la baixada dels fallaires al centre de la vila. La vetllada finalitzarà a la plaça Porxada, amb la cançó i la dansa de la Fia-faia al voltant de la foguera. 

A Sant Julià, la Fia-faia començarà a 2/4 de 6 de la tarda amb la pujada del foc al Clos, que servirà per encendre la foguera i les faies. A les 6 s’iniciarà la baixada fins a la plaça de l’Església, on a 3/4 de 7 es farà el ball al voltant del foc.