Neix a la Pobla de Lillet un nou projecte d'educació canina

El Perro Negro utilitza la metodologia cognitiva i emocional per ensenyar als gossos a gestionar les emocions

La responsable del projecte, Nei Fuentes, amb un dels gossos que educa

La responsable del projecte, Nei Fuentes, amb un dels gossos que educa / Arxiu particular

L’empatia, l’amabilitat i el respecte cap al gos són la clau de la metodologia cognitiva i emocional d’educació canina. Aquest mètode, en què s’ensenya als gossos a actuar sense rebre un premi a canvi, és l’aposta de l’educadora canina Nei Fuentes, que ha arrencat el projecte El Perro Negro «per ajudar a les famílies a millorar la seva convivència amb el gos», segons ha explicat a Regió7.

Segons ha argumentat Nei Fuentes, «ens troben en un canvi de paradigma al món de l’educació canina, i els estudis sobre el gos i el seu benestar cada cop van més enllà. I és precisament el benestar del gos el que tenim en compte, és a dir les seves emocions». Segons la impulsora del projecte El Perro Negro, la diferència entre l’educació canina cognitiva i emocional i l’ensinistrament és que en aquest últim cas s’ensenyen comportaments amb ordres i premis, «sense ajudar els gossos a superar les seves inseguretats», ha assenyalat.

En canvi, l’educació canina que treballa El Perro Negro ensenya als gossos a desenvolupar-se sense crear conflictes: «Si un gos lladra pot ser per por, per dolor, per agressivitat... Nosaltres busquem quina emoció hi ha darrere d’aquest comportament, què fa el gos per expressar-se i per què ho fa. A partir d’aquí, ensenyem al gos a gestionar les seves emocions, prendre consciència que li passa i com actuar».

Nei Fuentes té les eines per fer-ho, però reconeix que no són les mateixes per a cada animal perquè «cada gos és diferent». A part d’atendre clients a la Pobla de Lillet, també fa desplaçaments a tot Catalunya i sessions online a arreu. La pàgina web del projecte és elperronegroeducacioncanina.com i l’Instagram @elperronegro.ec, on també s’ofereix consultoria gratuïta.