Olvan reparteix més de 2.000 racions d'arròs en la seva popular festa de Sant Sebastià

L'Ajuntament ha fixat el sistema, que tot i que sigui gratuït, que vulgui omplir el plat ha d'anar amb un tiquet i així miren de no malbaratar menjar

Ester Puigdellívol

Aquest dissabte Olvan s’ha omplert de gent per celebrar la festa de Sant Sebastià i per menjar l'arròs popular. Enguany, han repartit unes dues mil dues-centes racions de paella. El temps ha acompanyat la jornada que han gaudit veïns d’Olvan, però també molts de poblacions veïnes.

Durant la pandèmia es va començar a fer una recollida prèvia de tiquets per la reserva de l’àpat, que ajudava els organitzadors a orientar-se en les quantitats i no generar malbaratament. "Aquesta pràctica ha quedat, és una d’aquestes coses que a vegades passen, acabes innovant i veus que funciona", explica Sebastià Prat, alcalde d'Olvan. La filosofia de la festa és la mateixa, es retira un tiquet de forma gratuïta, però serveix per no generar malbaratament d’aliments o pel contrari.

L’ús d’envasos per entregar les racions també és un dels aspectes que s’ha quedat després de la pandèmia. Els anys previs a la covid la gent portava els seus envasos de mides diferents i s’omplien, però per la pandèmia es van utilitzar envasos iguals per a tothom per facilitar-ho. “L’any passat ens vam adonar que, tot i els tiquets, ens costava molt de fer una previsió de les racions. Al principi entregàvem molta quantitat i cap al final fèiem curt", diu Prat.

L’origen d’aquesta festivitat es remunta a l’edat mitjana on Sant Sebastià va prometre alliberar el poble de la pesta i els habitants, com a agraïment, donaven un àpat a la gent més necessitada. Actualment, el que es fa és una capta entre els veïns del poble, per poder oferir el menjar de forma gratuïta. "Avui en dia, molta gent que ve a retirar el tiquet fa aportacions per ajudar a cobrir la festa", revela el batlle d’Olvan.

Enguany s’han fet servir 200 quilograms d’arròs que s’han cuinat amb deu paelles. La preparació comença el dia abans posant a punt el peix i el dia de l’arrossada els preparatius comencen a les vuit del matí amb el sofregit, explica Anna Fornell, una de les cuineres voluntàries de la festa de Sant Sebastià.

Per menjar l’àpat proporcionat, l’Ajuntament d’Olvan habilita unes taules i cadires a la plaça perquè la gent pugui menjar còmodament, però cada persona decideix si menjar en l’espai habilitat, altres racons del poble o emportar-se les racions a casa.

“Jo vinc a buscar l’arròs i me l’emporto a casa per dinar amb la família” explica Joan Simon un veí d’Olvan. “És una tradició i no he fallat cap any”.

Aquest any, s’han afegit diferents actes per complementar la festa, com el 8è Rogaine del Berguedà i també una visita guiada per conèixer la història i els punts més emblemàtics del municipi d’Olvan.