Troben un projectil d'artilleria encastat en una alzina a Berga

Una berguedana localitza l’artefacte en un bosc i dona l’alerta al 112

Els Tedax dels Mossos el retiren per destruir-lo de forma controlada

Troben un projectil d'artilleria encastat en una alzina d'un bosc de Berga

Redacció

Laura Serrat

Laura Serrat

El grup Tedax dels Mossos d'Esquadra han recollit un projectil d'artilleria que es trobava encastat en una alzina d'un bosc de Berga. Es tracta d'un artefacte d'uns 75 mil·límetres que, amb tota probabilitat, pertany a l'època de la Guerra Civil. Els agents l'han retirat de la zona per fer-lo detonar en un lloc segur i destruir-lo.

La troballa va tenir lloc aquest dimecres, quan una veïna que passejava per un bosc de Berga va trobar un projectil que, per la seva sorpresa, estava encastat en una alzina. Sense tocar-lo per prudència, va alertar el 112 sobre la presència de l'artefacte i ràpidament agents del grup Tedax dels Mossos, que són la unitat especialitzada en la localització i la desactivació d'artefactes explosius, es van desplaçar fins a la zona.

En arribar al lloc, van comprovar que, efectivament, el projectil estava encastat en una alzina, fet que dificultava les tasques d'extracció. Amb cura, el van descarregar i el van extreure d'entremig de les branques, sense danyar l'arbre. Una vegada extret, van comprovar que es tractava d'un projectil d'uns 75 mil·límetres que probablement pertany a l'època de la Guerra Civil. Una de les hipòtesis és que l'artefacte es trobava enterrat en un indret on posteriorment ha crescut una alzina. El propietari de la finca va assegurar als agents que desconeixia la seva existència.

Els agents del grup Tedax l'han retirat de la zona amb l'objectiu de fer-lo detonar en un lloc segur i destruir-lo. Davant d'aquest cas, els Mossos donen alguns consells en cas de trobar un artefacte explosiu. En primer lloc, recorden que és molt perillós, per tant, no s'ha d'agafar ni tocar, sinó que cal allunyar-se del lloc i trucar al 112. Els agents expliquen que tot i que per l'aspecte de l'explosiu pot semblar que és molt vell, que està trencat o rovellat, el mecanisme intern pot estar en perfectes condicions. La majoria d’aquests artefactes són plens d’explosius que conserven intactes les seves propietats, per tant, són una amenaça greu per a les persones.