Protecció Civil presenta a Berga les novetats del Pla INFOCAT als municipis de la Catalunya central

A la regió central hi ha un total de 131 localitats amb l'obligació de redactar el seu pla per incendis forestals

La sessió informativa s'ha celebrat al Pavelló de Suècia de Berga

La sessió informativa s'ha celebrat al Pavelló de Suècia de Berga / PROTECCIÓ CIVIL

Redacció

Protecció Civil de la Generalitat ha presentat avui les novetats del pla INFOCAT, revisat recentment per adaptar-lo al canvi climàtic, als alcaldes de la Catalunya Central. La sessió, que s'ha fet al Pavelló de Suècia de Berga, ha estat organitzada per la Delegació del Govern a la Catalunya Central conjuntament amb els Serveis Territorials del Departament d'Interior, i ha comptat amb la participació de 20 càrrecs municipals de 15 municipis.

La revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT), aprovat recentment pel Govern, té l'objectiu de reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l'agreujament del risc d'incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic. A més, s'ha ampliat el nombre de municipis amb obligació de redactar el seu pla municipal per incendis forestals degut a un nou anàlisi de perill que incorpora factors de canvi climàtic. D'aquesta manera, a la Catalunya Central hi ha un total de 131 municipis que tenen aquesta obligació i 15 que ho tenen recomanat.

Els canvis han estat: 1 municipi que ha passat de no tenir obligació ni recomanació a estar obligat: Santa Maria de Besora; 10 que han passat de no tenir obligació ni recomanació a estar recomanats: Calaf, Calldetenes, Malla, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí Sesgueioles, Santa Eugènia de Berga, Torelló i Vic; 37 que han passat de tenir una recomanació a estar obligats: Alpens, Borredà, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Collsuspina, Coma i la Pedra, Espinelves, Fígols, Gisclareny, Gósol, Guixers, Gurb, Lluçà, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Montesquiu, Muntanyola, Perafita, Pobla de Lillet, Rupit i Pruit, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Vallcebre Vidrà i Vilada. Finalment, 3 municipis han passat d'estar obligat a tenir una recomanació: Folgueroles, Gironella i Sant Vicenç de Torelló.

La benvinguda a la sessió ha anat a càrrec de l'alcalde de Berga, Ivan Sánchez. A continuació ha presentat el nou pla INFOCAT la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a la Catalunya Central, Elena Roca; i la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centellas, ha explicat les concrecions del nou pla i les implicacions municipals. A la reunió també hi han participat representants dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals i dels Mossos d'Esquadra.

Les novetats al pla INFOCAT adapten l'organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l'augment del risc d'incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d'incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.

La revisió del pla INFOCAT s'ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d'incendis forestals, l'aparició d'incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l'afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d'emergència pot quedar condicionada.