Campuzano declara Berga capital de la inclusió en la cultura popular

El conseller de Drets Socials destaca que la ciutadania també ompli la Patum de la Llar, en la segona edició que se celebra a la plaça de Sant Pere

Ester Puigdellívol

Per al conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, la Patum de la Llar és un referent per a moltes festivitats tradicionals de cultura catalana, ja que han fet un exercici d’inclusió perquè tots els berguedans puguin gaudir de la seva festa. «És molt rellevant que la Llar ompli la plaça Sant Pere per segon any, és una expressió de normalitat cap a les persones amb discapacitat i a les seves famílies», ha dit Carles Campuzano.  

Un dels sectors on no s’ha avançat prou en la inclusió és en la cultura popular, segons el conseller. «És molt important que les persones amb diversitat funcional puguin participar de la festa i no ser sols espectadors», perquè, en paraules de Campuzano, «és un acte de referència a Catalunya i converteix en aquest moment a Berga com a ciutat més inclusiva de Catalunya en l’àmbit de la cultura popular». 

La valoració de la Patumde la Llar d’enguany, que s'ha fet aquest dimarts a la tarda, és bona i han sorgit noves propostes perquè en pròximes edicions es faci un segon salt. «Els usuaris estan molt il·lusionats i se’ls fa curt. La gent té ganes de fer més Patum» i fa costat a la setantena de protagonistes, explicava Cecília Camprubí, presidenta de la Fundació. 

«La Patum és un exemple de festa inclusiva a Catalunya», destacava aquest dimarts l’alcalde de Berga, el cupaire Ivan Sànchez. «La Patum ha arribat a Sant Pere per quedar-hi i aquest segon any encara en tenim una valoració més positiva pel fet que el temps ens ha acompanyat», explicava l’alcalde. 

Sànchez, en les hores immediates a l’inici de la festa, tenia un desig: «Que el temps ens respecti al màxim, que la gent sigui molt feliç, com cada any per Patum, i que no hi hagi incidents». 

La inclusió, la normalització d’una festa per a tothom, és el que mou a aquesta Patum de dimarts i celebrada a la plaça cremada.

«Els discapacitats tenim dret a saltar a la plaça»

Una seixantena de persones han participat aquest dimarts en les comparses de la Patum de La Llar a la plaça de Sant Pere de Berga, l’escenari de la festa oficial i on ja van saltar l’any passat en comptes del pati de l’escola Santa Maria de Queralt per celebrar els 50 anys. La iniciativa va tenir tant èxit que s’hi ha quedat i els usuaris de la Llar n’estan molt contents: «Els discapacitats tenim dret a saltar a la plaça, com ho fa tothom», explicava Anna Noguera. La de La Llar és una Patum que no té límit d’edat, només cal tenir el certificat de discapacitat funcional per poder-hi participar, explicava Ester Comellas, gerent de la Fundació La Llar: «Aquest any, la persona més jove tenia 12 anys i la més gran 78» i tots feien Patum molt il·lusionats: «Fa mesos que assagen i que es preparen per aquest dia, al costat de professionals i de voluntaris». Com a novetat d’enguany, es va obrir la participació en aquesta Patum a les unitats de persones amb diversitat funcional de les escoles ordinàries, no vinculades pròpiament a la fundació. 

Es van poder veure cavallets amb cadira de rodes o guita amb rodes per facilitar-ne el transport. Per fer-ho possible, els organitzadors adapten el que faci falta. Carme Ribera va saltar amb els Nans Nous, i en feia un balanç molt positiu: «M’ho passo molt bé fent Patum i estic contenta que es faci a la plaça Sant Pere, perquè és més gran».