Will Smith i Chris Rock han protagonitzat el moment més incòmode i delirant de la gala dels Oscars 2022. L'incident s'ha produït quan el presentador ha aparegut a l'escenari per introduir el guardó a la pel·lícula documental i ha fet broma sobre la semblança de l'esposa de Smith, Jada-Pinkett Smith, amb la tinent O'Neal, de la pel·lícula G.I Jane, pel seu nou pentinat.

El presentador del guardó a la pel·lícula documental ha començat fent broma sobre Javier Bardem i Penélope Cruz, dient que "si ella perd, ell no pot guanyar. Ell deu estar resant perquè Will Smith guanyi" i després s'ha dirigit a Jada-Pinkett dient "Jada, t'estimo. G.I Jane 2, no puc esperar per veure-la". G.I. Jane és el nom de la pel·lícula protagonitzada per Demi Moore l'any 1997 i que a Espanya es va traduir com a 'La teniente O'Neal'. La seva protagonista és una dona soldat que porta el cap rapat igual que Jada-Pinkett en l'actualitat, en el seu cas, però, per donar visibilitat a l'alopècia, un trastorn autoimmune que pateix. L'actriu ha reaccionat a la broma amb una expressió facial de desgrat.

Per aquest motiu, l'intèrpret que acabaria guanyant minuts després l'Oscar a millor actor per 'El método Williams', ha pujat a l'escenari i ha colpejat a la cara a Rock. Tot semblava una broma, però Smith ha tornat al seu seient i ha increpat el presentador': "Retira el nom de la meva dona de la teva **** boca", ha cridat.

Quan Smith ha pujat a l'escenari i ha propinat una sonora bufetada, amb el palmell de la mà oberta, a Rock, l'audiència s'ha quedat estupefacta i inicialment alguns han pensat que podia ser un gag preparat. Aviat ha quedat clar, però, que l'agressió no formava part del guió i quan Rock ha dit: "Guau, tio, era una broma sobre ‘La tinenta O’Neal", Smith li ha tornat a recriminar des del seu seient. Els espectadors que seguien la gala per televisió als Estats Units no han pogut sentir-ho. En aquest país emet les gales amb uns segons de retard, s'han censurat les paraules malsonants amb gairebé 15 segons de la retransmissió sense so.

Després de rebre l'Oscar, Smith ha agraït el premi entre llàgrimes, amb un discurs llarg i una mica erràtic, a estones místic, sobre l'amor i la família. "L'amor et fa fer coses boges", ha afirmat en relació indirecta a la seva bufetada a Chris Rock. "Vull demanar disculpes a l'Acadèmia i als aquí presents", ha dit.

Un cop que passarà a la història

La bufetada ha deixat en xoc els presents i ha provocat un autèntic terratrèmol a la premsa i a les xarxes socials. Sean Combs que ha sortit a presentar el següent premi, ha dit: “Will i Chris, solucionarem això com a família. Ara continuarem amb amor”. També altres actors i actrius en els seus discursos o presentacions han parlat d'amor i pau. I quan ha reaparegut Amy Schumer, una de les tres presentadores de la gala, ha fet una broma per intentar alleugerir l'ambient. “M'he perdut alguna cosa?”, ha preguntat.

El que ha passat, en qualsevol cas, no era per riure. Denzel Washington i Tyler Perry, dos negres que són figures totèmiques en el món del cinema, s'han acostat a parlar amb Smith en la primera pausa pels anuncis, aparentment consolant-lo. També ho ha fet en totes les pauses la publicista de l'actor. I després ha arribat el moment que es donava per segur i que ha cobrat una dimensió especial: el triomf de Smith com a actor per la pel·lícula on interpreta a Richard Williams, el pare de les tenistes Venus i Serena Williams. I ha arribat un discurs que potser, donat el moment d'estrès emocional, no hauria d'haver protagonitzat.

Contenint amb prou feines les llàgrimes que després no l'abandonarien en tota la seva intervenció, Smith ha començat dient que “Richard Williams va ser un feroç defensor de la seva família”, una frase que ha sonat a justificació del que havia fet a Rock per defensar la seva esposa. No ha estat l'única.

 “A la meva vida estic cridat a estimar i protegir la gent, ser un riu per a la meva gent”, ha prosseguit. “Sé que per fer el que fem has de ser capaç d'aguantar abusos, que la gent digui bogeries sobre tu. En aquest negoci has de ser capaç d'aguantar que la gent et falti al respecte i has de somriure i fer veure que està bé”.

Després Smith ha esmentat la frase que li ha dit Denzel Washington quan s'ha acostat a parlar després que colpegés a Rock. “En el teu moment més alt ves amb compte. És llavors quan el diable ve per tu”.

Smith ha seguit, entre llàgrimes i ha demanat disculpes a l'Acadèmia i als altres nominats, però no a Chris Rock. “L'art imita a la vida. Semblo el pare boig, el mateix que deien de Richard Williams”, ha dit, i a continuació ha pronunciat una frase que ha generat encara més polèmica, pel seu ressò d'un missatge massa freqüent en casos de violència de gènere: “l'amor et fa fer bogeries”.

Smith ha tancat el discurs dient: “espero que l'Acadèmia em torni a convidar”.

A la sala de premsa s'ha demanat als periodistes que no fessin preguntes sobre aquest fet quan arribés Smith. És només qüestió de temps que hagi d'afrontar-les. Perquè l'incòmode episodi i l'amarg sabor que ha deixat han estat, per desgràcia de la resta de guanyadors, la història dels Oscars 2022. I la imatge de Smith queda entelada pel seu recurs a la violència física.