Un dels noms més bonics d'Espanya està en perill d'extinció: només el tenen 43 persones

L'Institut Nacional d'Estadística ha fet el rànquing dels noms més freqüents a l'Estat

Els noms més freqüents i el que està en perill d'extinció

Els noms més freqüents i el que està en perill d'extinció / freepik

La moda dels noms va canviant al llarg del temps. Abans, noms que podien ser molt comuns i fins i tot recurrents de generació en generció, ara han quedat antiquats i els pares i mares open per noms una mica més abstractes o amb índole estrangera perquè semblen més 'xic'. Les tendències afecten, doncs, fins i tot, els noms dels nounats. Ha passat sempre i segueix passant. 

Abans, molts fills es deien com els pares o els avis. A poc a poc, aquesta tendència va anar canviant i les relacions entre persones de diverses ètnies, ha fet que, apareguin noms menys freqüents a la península, però que, a poc a poc, s'han fet un lloc dins de les famílies. Ara, al segle XXI, gairebé tot s'hi val, i es posen, fins i tot, noms com Shakira i Chenoa, per exemple, noms artístics que s'han utilitzat com a reclam de moda.

Espanya i l'evolució dels noms

Fa uns quants anys, Eulàlia, Hermenegildo, Anatolio o Filomena eren noms molt populars i de moda. Si sentim algun d'aquests noms, normalment a persones grans, podem dir que, això és cultura, perquè representa una altra època, en la qual la moda era aquesta.

Florentina o Felicidad també són noms d'un altre segle, i tot i que, puguin semblar antiquats, no ho són, perquè tots tenen la seva història. Recuperar la tradició i posar noms "antics" pot ser una manera que la nova generació ressorgeixi les tradicions espanyoles, igual que passa amb la moda de la roba, per exemple.

És important mantenir la tradició i la cultura del nostre país i per què no? Posar noms d'altres generacions als nounats, creant una generació amb noms bonics, col·locant-los a l'altura d'altres que, ara, estan de moda: Brian, Izan, Tatiana, Irina...

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística

Cada any, l'INE, publica una llista amb els noms i cognoms més freqüents a Espanya i, no ens sorprendrà, o si, si descobrim que els noms més utilitzats són Antonio i Martín, en el cas dels homes. Aquests dos noms no són del segle XXI i tot i això, són els primers de la llista, continuant amb la cultura i tradició de les arrels espanyoles. 

Hi ha 622.738 persones que es diuen Antonio a Espanya

I la llista dels nounats l'encapçala Martin, sent el nom més popular amb 3.459 bebès que el duen.

Les dones encapçalen la llista, segons les dades de l'any passat, amb el nom de Maria Carmen. Hi ha 636.109 dones que tenen aquest nom, passant fins i tot, per davant el nom masculí d'Antonio. I les nenes nounades, encapçalen la llista amb el nom de Lucia, que, segons les dades de l'INE ja el porten 3.539 bebès.

Els noms més posats als nounats

Els noms més posats als nounats / @ user18526052

I a més, hi ha un altre nom que es manté com a preferents en el rànquing: Natividad. Hi ha 27.962 dones a tot el territori que duen aquest nom. Però, el més sorprenent és que, a més, hi ha 38 homes que es diuen Natividad, arribant així a les 28.000 persones que duen aquest nom a l'estat espanyol. Aquest nom se sol utilitzar a Aragó, Sòria, Burgos, Palència o Zamora. 

La mitjana d'edat d'homes Natividad ronda els 73 anys i, la de les dones els 65.

El nom en perill d'extinció

Segons les dades de l'INE, Navidad té doble tirada: hi ha casos, en els quals s'ha utilitzat com a nom, i altres com a cognom. Actualment, hi ha 600 persones que porten com a primer cognom, Navidad. I a tot Espanya, només hi ha 43 dones que es diguin Navidad, com a nom propi. I la curiositat és que totes quaranta-tres estan a Catalunya. Si no es posa aquest nom a ningú més, es perdrà. La mitjana d'edat de les persones que tenen aquest nom és de 69,6 anys.