Entrevista | Montse Cutal Directora de la Residència Sant Roc de Gironella

«Si tanco els ulls i hi penso el primer record que tinc de la covid-19 és fosc»

Montse Cutal, directora de la Fundació Residència Sant Roc, recorda que quan van confinar la residència va sentir-se «com un policia»

Montse Cutal amb un dels residents de la Residència Sant Roc

Montse Cutal amb un dels residents de la Residència Sant Roc / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

La berguedana Montse Cutal, que fa prop de 24 anys que és la directora de la Fundació Residència Sant Roc de Gironella, encara s’emociona quan recorda la pandèmia de la covid-19. «Com tot a la vida quan ho estàs vivint no n’ets conscient, però si tanco els ulls i hi penso el primer record que tinc és fosc, negre», assegura. Vist amb perspectiva té clar que aquella situació «va treure el millor i el pitjor de les persones» i espera que «mai més ens hi tornem a trobar».

Fa tres anys, quan li van dir que havia de confinar la residència «el primer record que tinc és d’estar a la recepció dient a les famílies que ens tancaven i que no podien entrar i sentir-me un policia». Va ser un cop dur perquè «nosaltres sempre hem sigut un centre molt obert i havíem de tancar portes». Recorda «la incertesa de què fer i què no fer» i s’enorgulleix d’algunes decisions valentes que va prendre com la de permetre als familiars acomiadar-se dels residents que es trobaven al final de la seva vida.

De l’època més dura de la pandèmia li venen al cap les setmanes que s’encadenaven i passar dies i dies «sense desconnectar». A nivell personal, té gravat «arribar a casa i passar sense tocar els meus fills, anar directe a treure’m la roba davant de la rentadora i passar per la dutxa». En l’àmbit professional, li ressonen les preguntes dels avis quan la veien entrar amb els equips de protecció. «Però què tinc perquè hagis d’anar així?», l i deien. La situació que van viure, reflexiona, «és d’aquelles coses que si t’expliquen que les viuràs no t’ho creus i un cop l’has viscuda no saps com ens en vam sortir».

Creu que de la pandèmia n’hem après que «no som invencibles», però també la recorda com «una època molt imaginativa i creativa». Agraeix «estar a la comarca i al poble on estem perquè tothom es va mobilitzar molt de pressa perquè no teníem material i amb l’atenció primària vam fer una pinya i ens vam avançar als protocols».

Cutal assegura que «les residències vam patir molt» i van veure trastocada d’un dia per l’altra la seva manera de fer «amb una atenció centrada en les persones i focalitzada en els interessos de cadascú per posar una malaltia al davant». En aquest sentit, considera que «hi hagut un abans i un després i aquest després també és molt difícil perquè hem tornat molt enrere. Va semblar que hi havia una mirada diferent, però tornem a estar bastant abandonats».

Creu que d’aquella situació, sens dubte la més greu que ha viscut a nivell professional, «el que n’hem de treure és la gent bona, que ho va donar tot, perquè tots els que treballàvem a l’àrea assistencial i sanitària ho vam posar per davant de la nostra salut i la de la nostra família perquè teníem molt clar que havíem d’estar al costat de la gent».

La mascareta, que encara és necessària pels visitants i treballadors de les residències, és el principal símptoma que no s’ha pogut passar pàgina, diu. Però, segons Cutal, no és l’únic. «Hem marcat una distància i seguim lluitant per recuperar la vida a les residències, la nostra manera de fer i la participació de les famílies». Quan mira enrera conclou que «la força a nivell de grup és la que ens va fer tirar endavant» i personalment, diu, «és una experiència d’aquestes que t’enforteixen i t’ensenyen què té valor i què no». Espera, però, que no es repeteixi mai més.