L’ICS Catalunya Central forma professionals en la detecció i el tractament de l’anquiloglòssia en nadons

La formació es fa a personal del Bages, el Berguedà i l'Anoia per detectar, abordar i tractar problemes derivats de fre lingual curt en nadons

S'han format una setantena de professionals

S'han format una setantena de professionals / ICS CATALUNYA CENTRAL

Redacció

Professionals de les àrees d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, Pediatria i Odontologia de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central s’han format recentment en la detecció, l’abordatge i el tractament de l’anquiloglòssia (fre lingual curt) en nadons. El curs, adreçat a professionals del Bages, el Berguedà i l’Anoia, té com a objectiu que es pugui detectar més bé aquesta patologia a la mateixa consulta d’atenció primària, millorar els problemes de lactància derivats dels frens linguals curts, i realitzar un abordatge conjunt i multidisciplinari dels casos que requereixin intervenció.  

L’anquiloglòssia pot provocar problemes greus en la lactància –com ara dolor i clivelles en la mare, i dificultats en l’extracció de la llet i en el guany ponderal, gasos o còlics en el nadó– i també en infants i adults –com són dificultats en la parla, otitis, problemes respiratoris, trastorns del son i problemes de la columna vertebral, entre d’altres. Es calcula que entre el 8 i el 10% dels nadons presenten aquesta patologia en major o menor grau, i la xifra augmenta quan la persona que examina està entrenada per a la detecció. En un estudi recent de l’Hospital del Mar la prevalença arriba al 32% dels nounats.

La formació ha anat a càrrec de Raquel Moreno, llevadora de la Consulta de Lactància de l’ASSIR Osona i consultora internacional en lactància materna (International Board Certified Lactation Consultant, IBCLC), i Maria Viñolas, pediatra i referent de la consulta d’anquiloglòssia i lactància materna del Consorci Hospitalari de Vic. Precisament, Osona va ser la primera comarca de la Catalunya Central on l’ICS va promoure aquesta formació pionera, que ara s’ha estès a la resta de professionals del territori.

En total, s’han format prop d’una setantena de llevadores i professionals de pediatria i odontologia, que han après a detectar els símptomes de l’anquiloglòssia, quines repercussions té aquesta patologia en la lactància materna i com fer-ne la valoració i el tractament adequats. També s’han format –a través de casos pràctics amb nadons– en la tècnica de la frenectomia, una intervenció que consisteix en la incisió del fre lingual quan aquest dificulta la mobilitat i les funcions de la llengua, i la posterior fisioteràpia que cal realitzar per assegurar-ne una bona evolució.