Manresa arriba als 39,6ºC i registra la segona temperatura més alta de l'estiu

Els termòmetres a la capital del Bages no han baixat dels 22ºC les darreres nits, i en punts de l’Anoia i el Baix Llobregat, dels 25ºC

La calor s''ha instal·lat a les comarques centrals

La calor s''ha instal·lat a les comarques centrals / ARXIU | JORDI BIEL

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Manresa ha registrat la segona temperatura més alta de l'estiu de la ciutat. La primera es va donar el 18 de juliol, quan els termòmetres van marcar els 42,4ºC. Avui s'han enfilat fins als 39,6ºC. L'onada de calor que afecta el conjunt de les comarques centrals s'ha anat intensificant els darrers dies fins a arribar al seu màxim aquest dilluns, amb valors superiors als 40 graus en observatoris del Bages i el Solsonès, i amb una especial incidència pel que fa a les temperatures mínimes, que són excepcionalment altes i això fa que les nits siguin tropicals en la majoria del territori (no baixen dels 20 graus) i fins i tot tòrrides (no baixen dels 25) en punts de l'Anoia i el Baix Llobregat.

Manresa s'ha despertat aquest dilluns amb 22,7 graus de mínima, 5 per sobre de la mitjana climàtica de les mínimes a l'agost, i després de tota una setmana en què no s'ha baixat dels 18 (excepte els 17,4 graus de la matinada de dijous). Els valors han estat similars en el conjunt de la comarca, mentre que al Berguedà hi ha hagut mínimes encara més altes (23 graus a Berga o 23,7 a la Quar), mentre que l'Anoia i el Baix Llobregat han tingut una nit tòrrida. Als Hostalets de Pierola i Pujalt, per exemple, el termòmetre no ha baixat dels 25,4, i a Olesa de Montserrat dels 26,2.

 Barcelona registra la mínima més elevada dels últims 100 anys

Ja és el dia més càlid de l’any a Barcelona. Els 36,6º registrats aquest matí per l’Observatori Fabra superen els registres d’ahir. A la resta de la ciutat ja hi ha màximes d’entre 33º i 35º. D’aquest episodi per altes temperatures, no només destaquen les màximes sinó també les mínimes, que són de rècord. A l’Observatori Fabra de Barcelona s’han arribat als 27,9º de temperatura mínima al llarg del dia d’ahir. Això és el registre més elevat des del 8 d’agost de 1923, és a dir, més de 100 anys enrere.

Pel que fa a les màximes, diumenge ja es van superar els 40 graus en alguns casos, i aquest dilluns els termòmetres s'han acabat d'enfilar. A Manresa la temperatura s'ha quedat als 39,6, però en diverses localitats de la comarca s'han superat els 40. A Súria s'ha arribat als 41,3, a Artés als 40,9 i a Cardona i Sant Salvador de Guardiola als 40,5. També al Solsonès els termòmetres s'han enfilat. A la capital, Solsona, s'ha arribat als 40,2 graus.