Els pantans de la regió central, a nivells mínims però per sobre la mitjana de les conques internes

La Baells i Sant Ponç aguanten per sobre del 20 %, mentre els nivells de la Llosa del Cavall ja han baixat del 19 %  

Una imatge recent del pantà de la Llosa del Cavall

Una imatge recent del pantà de la Llosa del Cavall / ARXIU | ACN

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Les reserves d’aigua als tres embassaments de les conques internes a les comarques centrals es mantenen en el descens continuat que s’està donant des de final d’estiu, fins a uns registres mínims en comparació al seu històric, si bé encara estan lleugerament per sobre respecte la mitjana de la resta.

La Llosa del Cavall és el que té unes pitjors condicions, i aquest dimarts es trobava a tan sols el 18,57% de la seva capacitat, amb un total de 14,8 hm3 dels 80 que hi caben. La situació a la Baells és lleugerament millor, tot i que també és crítica, amb uns nivells del 23,43 % (25,6 hm3), mentre que el pantà de Sant Ponç se situava ahir en 27,31 % de la seva capacitat (amb 6,6 hm3). Són percentatges mínims, però, tanmateix, percentualment són els registres més elevats de tota la conca interna, només superats pel pantà de Foix, que supera el 54 % de la seva capacitat. En conjunt, els embassaments de les conques internes tenen a hores d’ara un nivell de 17,95 % de mitjana, amb situacions especialment crítiques al pantà de Siurana (3,93 %), i de Riudecanyes (3,75 %). Susqueda es troba per sota del 19 %, i Sau al 14,21 %.

Ara fa un any la situació ja era complicada i, tanmateix, tant la Baells com la Llosa del Cavall superaven el 25 % de la seva capacitat, i el de Sant Ponç gairebé es trobava a la meitat. Els nivells actuals esdevenen irrisoris si es comparen amb les xifres de fa 5 anys i també amb les d’ara fa una dècada. La Llosa del Cavall multiplicava per quatre els nivells actuals, com pràcticament també feia el pantà de Sant Ponç. Amb gairebé 79 hm3, la Baells triplicava els registres que té ara, de tan sols 25 hm3.

La situació és una mica millor als embassaments de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre. El pantà d’Oliana es troba al 38,42 % de la seva capacitat, fins i tot lleugerament per sobre que ara fa un any, en què estava al 30 %.