El negoci de la restauració a la regió central tindrà un desembre atapeït entre empreses i famílies

Els sopars de feina s’avancen cada cop més per la forta demanda, i en molts casos també ja s’han esgotat les reserves per als àpats de dates assenyalades com Nadal i Sant Esteve

Jordi Escudé

La fal·lera pels sopars d’empresa o de colles previs a les festes de Nadal creix, fins al punt que restaurants de les comarques centrals ja han penjat el cartell de complet, com a mínim per als dies 15, 16 i 22 de desembre. La demanda, que torna a remuntar després dels anys de pandèmia obliga molts grups a avançar els plans fins i tot al novembre, o a canviar-los per a un dia feiner o per un dinar en lloc del sopar. Tot plegat, és un avançament dels àpats dels festius assenyalats, que també ompliran perquè ja s’estan esgotant les reserves.

«La gent es va engrescant cada cop més d’hora, i a partir d’ara ja serà un no parar», apunta Jordi Ruiz, del Kursaal Espai Gastronòmic de Manresa amb relació als àpats d’empresa i amics. I és que «hi ha més llocs per menjar que anys enrere, amb pizzeries o fast food..., però menys restaurants de primer i segon plats, i això fa que a vegades costi trobar lloc». A més, si temps enrere aquests àpats es concentraven divendres i dissabte «ara omplen tots els dies de la setmana, i també es fan cada cop més dinars, perquè al migdia la gent menja i al vespre la gent pica».

Un cambrer del Kursaal preparant una taula per a un sopar d'empresa, divendres al vespre

Un cambrer del Kursaal preparant una taula per a un sopar d'empresa, divendres al vespre / JORDI BIEL

També pronostica «un any molt animat» el copropietari del restaurant Las Vegas, de Manresa, Xavier Garcia, que ha constatat com els sopars d’empresa han començat més d’hora de l’habitual «i a finals de novembre ja ho teníem molt més ple que altres vegades», per bé que, com a tot arreu, enguany els dies forts seran els divendres 15 i 22 de desembre. Són les dates clau «que ja tenim plenes des de l’octubre», i això que amplien la capacitat «perquè agafem cadires i taules de la cafeteria». Veient la demanda, «si tinguéssim més lloc, també l’ompliríem».

Hi ha casos en què la demanda fins i tot retarda els sopars més enllà de les festes. A Cal Spaguetti de Manresa, «des del pont de la Puríssima i fins a Nadal, ja fa un parell de mesos que hem esgotat les reserves per a grups de tots els dies, de dimarts a diumenge», explica el seu propietari, gerent i cuiner, Ramon Duocastella, i es troben que ara n’hi ha que demanen poder-hi anar al gener.

Al restaurant Can Dani, de Manresa, ja ho tenen ple per als dies 15, 16, 21 i 22 de desembre, i amb colles d’una trentena de persones. Fa sis anys que aquest restaurant va obrir, «i la demanda creix», també a mesura que «hem anat oferint més exclusivitat» amb espais pensats per a colles gràcies als canvis de local que s’han fet, explica el seu propietari, Dani Valverde.

Un grup dinant aquest diumenge al rastaurant Can Dani de Manresa

Un grup dinant aquest diumenge al rastaurant Can Dani de Manresa / OSCAR BAYONA

L’aposta, pel restaurant

En general, els restauradors apunten que la tendència dominant de qui no vol cuinar a casa els dies clau d’aquestes festes, com Nadal, Sant Esteve, o el dia de Cap d’Any, és fer els àpats al restaurant, i encara més després d’uns anys de no poder sortir per la pandèmia. Això no impedeix que aquests dies també hi hagi demanda de menjar per emportar, per bé que la majoria de restaurants opten per mantenir el mateix menú que ja s’ofereix al local.

Són dies de tanta feina «que ja tenim la cuina ocupada per al restaurant», i el menjar per emportar és el mateix, diu Xavier Garcia, de Las Vegas, on des de l'octubre ja està tot ple per Nadal i Sant Esteve.

Al restaurant La Barana de Berga tampoc s’ha fet cap oferta especial de menjar per emportar per a aquestes festes, explica la responsable del negoci, Sílvia Culell. «Són plats molt típics», que sol ser el que la gent més demana aquests dies assenyalats, des de l’escudella o els canelons, fins a productes més arrelats al Berguedà, com el blat de moro escairat, els pèsols negres, o les patates emmascarades. Pel que fa a les reserves, també aquí «la resposta és molt bona», tot i que encara no està del tot ple, especialment per Cap d’Any, que és un dia «en què la gent espera més a última hora».

Al Kursaal Espai Gastronòmic també ja s’ha fet el ple per als dies de Nadal, Sant Esteve i la nit de Cap d’Any, entre altres coses perquè «molta gent repeteix, i més de la meitat de les reserves ja es fan d’un any per l’altre», assegura Jordi Ruiz. En canvi, les reserves per al dia 1 i per a Reis, diu que arriben més tard, però «s’acabarà omplint encara que no siguin dies de grans àpats com els altres».

La situació és semblant a Cal Spaguetti. Aquí, «per als dies de Nadal i Sant Esteve també està ben ple des de fa tres o quatre setmanes», assegura Duocastella. El menjar també es pot emportar, però en aquests casos, diu que les comandes es fan molt més a última hora, inclús «per part de famílies que buscaven un espai al restaurant i quan veuen que és ple opten per menjar-se’l a casa», explica.

Un Nadal lleugerament més car

La inflació està castigant fort els restaurants, amb un encariment de la matèria prima que sovint acaba repercutint en el preu dels menús. «Per força l’hem d’apujar, o seria insostenible», diu Duocastella, de Cal Spaguetti. En el seu cas, «paguem un 10% més, i al client li carreguem cap a un 3%». En altres, com Las Vegas, el menú de Nadal i Sant Esteve ha passat dels 38 als 42 euros.

Hi ha negocis que opten per variar el producte. A La Barana, el preu dels menús d’aquestes festes s’ha mantingut, i «ens hem ajustat més en els plats o en els vins», diu Culell. I també al Kursaal: «Si la vedella és cara, es fa més porc, i si el salmó és car, es fa més lluç...», sosté Ruiz.

Subscriu-te per seguir llegint