Segona baixada de falles d'Alàs de l'època contemporània sense foc pel risc d’incendis

L'organització preveu que els participants il·luminin el camí amb mitjans alternatius i encendre-les al recorregut urbà

Diverses persones preparant les falles que baixaran a Alàs i Cerc durant la nit de Sant Joan

Diverses persones preparant les falles que baixaran a Alàs i Cerc durant la nit de Sant Joan / ACN

ACN

La baixada de les falles d'Alàs i Cerc viurà la segona edició de l'època contemporània en un context d'alt risc d'incendis a causa de la sequera i de l'onada de calor amb què ha acabat la primavera. Per tal de minimitzar els seus efectes i seguint l'exemple d'altres poblacions, s'aplicaran restriccions per fer compatible aquesta celebració centrada en el foc amb la situació meteorològica actual. Així, enguany no s'encendrà el far al serrat de les Peces i els fallaires baixaran les falles apagades, il·luminant el camí amb mitjans alternatius com ara frontals o leds. Un cop dins del nucli, i sempre que les condicions ho permetin, s'encendran les falles i es farà un recorregut urbà abans d'encendre la foguera a la plaça Major.

Els horaris de la celebració es mantenen segons les previsions, amb l'inici de la baixada des del serrat de les Peces a les deu de la nit i l'arribada a Alàs sobre dos quarts d'onze. Un cop encesa la foguera a la plaça, es donarà pas al concert de cançons tradicionals de muntanya del Pep Lizandra i l'Elies Porter - La Sonsoni. Aquesta nova proposta encara es pot veure alterada per l'evolució dels nivells preventius de risc d'incendi forestal durant els dies immediatament anteriors a la vigília de Sant Joan.

A l'edició d'enguany de la baixada de les falles d'Alàs es preveu, finalment, la participació d'un total de 50 fallaires i diversos voluntaris que vetllaran pel compliment de totes les mesures necessàries. La festa pròpiament dita és la part visible d'una feina que va començar fa prop de dos mesos i que ha canalitzat els esforços i les il·lusions dels veïns del municipi alturgellenc en un projecte propi i engrescador que vol fer-se un nom entre els grans esdeveniments fallaires del país.