Ribera d’Urgellet podria haver viscut vents similars als «d’un petit tornado»

Representants de l’Ajuntament expliquen com van viure les pluges de dimarts: «com si fos un huracà»

Les destrosses ocasionades en una casa

Les destrosses ocasionades en una casa / Arxiu Particular

Lluc Grandia

Els elevats vents que dimarts van provocar danys greus en cinc teulades al municipi de Ribera d’Urgellet, a la comarca de l’Alt Urgell, van atemorir la població d’aquesta localitat, segons ha explicat el regidor i alcalde accidental del municipi, Berna Fernandez. Aquests vents van afectar només «com una línia, de la rotonda cap a dins del poble», sense afectar la totalitat d’un municipi que no és especialment gran, de manera que es pot dir que els danys només van estar localitzats en una part concreta de la vila, i, combinat amb la pluja, van tenir una sensació «com si ens passés un huracà per sobre», segons explica. 

En estacions properes al municipi urgellenc, com la d’Organyà, es van detectar vents de més de 70 quilòmetres per hora, però es calcula que els de Ribera podrien ser xifres molt més altes. Al no tenir dades exactes a nivell meteorològic, ja que es tracta d’una zona molt concreta, és complicat saber que va causar aquest fenòmen, però el meteoròleg Aleix Serra, tot i que les dues hipòtesis més probables són o bé un esclafit (un corrent d’aire descendent molt violent) o bé un tornado de petites dimensions, ambdós casos produits lògicament arrel de la tempesta que generalitzada del dimarts a la bona part del Solsonès i l’Alt Urgell, així com bona part del Prepirineu i Pirineu, i que va desencadenar els forts vents, i justificarien el poc però intens abast del fenòmen. Serra explica que no cal que la tempesta toqui de ple per generar aquests efectes.

 Serra assegura que aquests tipus de fenòmens són relativament habituals en casos de tempestes d’estiu, combinades amb la calor, però fa una crida a la calma, ja que recorda que aquests fets meteorològics no són molt freqüents. A més, cal recordar que en molt poques ocasions aquests fets afecten als habitatges.

Tal i com han assenyalat fonts de Bombers i ha confirmat Fernandez, hi ha cinc cases afectades, de les quals només una té danys estructurals en un pilar. El representant del consistori ha assegurat que la persona que viu al domicili més afectat estava de vacances i ja ha pogut veure els danys, i que els habitants dels altres edificis que també van resultar afectats van poder dormir a casa. Fonts de Bombers asseguren que ahir al matí es van fer revisions als immobles i també a tot el municipi, i no es va detectar cap altre edifici malmès.

L’alcalde accidental, en canvi, expliquen que el fort vent va produir afectacions a la xarxa d’il·luminació pública del poble, que podrien tardar dies a ser resoltes, mentre que en aquestes primeres hores s’han centrat els esforços, conjuntament amb els cossos d’emergències, a netejar els trossos de teulades que poguessin quedar a la calçada i que durant unes hores van obligar a tallar el pas dels cotxes. El consistori està pendent de l’informe que ha de fer el cos de Bombers i també els Mossos per poder quantificar els danys produits.

Subscriu-te per seguir llegint