Obre a la Seu d'Urgell la Barnahus que atendrà infants i adolescents víctimes d'abús sexual a l'Alt Pirineu i Aran

El conseller Carles Campuzano inaugura el nou espai, que preveu donar atenció a una trentena menors

Entrada de la Barnahus ubicada al carrer Monturull de la Seu d'Urgell

Entrada de la Barnahus ubicada al carrer Monturull de la Seu d'Urgell / ACN/Alba Mor

Alba Mor (ACN)

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha inaugurat aquest dissabte a la Seu d'Urgell la Barnahus que donarà cobertura a l'Alt Pirineu i Aran. El nou equipament, que entrarà en funcionament de manera imminent, oferirà una atenció integral a una trentena d'infants i adolescents víctimes d'abús sexual amb el suport d'un equip de cinc professionals entre treballadors i educadors socials, psicòlegs i administratius. Així mateix, el centre també donarà suport a les famílies. La Barnahus a la capital de l'Alt Urgell s'ha ubicat de manera provisional al carrer Monturull i més endavant es traslladarà als terrenys de l'Horta de Valira. El Govern de la Generalitat preveu inaugurar 12 Barnahus més al llarg d'aquest any arreu del territori.

La Barnahus de la Seu d'Urgell és la quarta que el Govern posa en marxa després dels equipaments de Tarragona, Lleida i Terrassa. En el marc de la inauguració del nou centre a la capital de l'Alt Urgell, Campuzano ha destacat que la prova pilot de Tarragona iniciada l'any 2020 "ha fet emergir una realitat que existia" i ha permès multiplicar per quatre la detecció de casos d'abús sexual a menors arribant fins als 803 casos.

En aquest sentit, Campuzano ha dit que "un país digne i decent és aquell capaç de fer front sense por a la violència sexual contra els infants" i, per això, el Govern aposta per estendre aquest model arreu del país amb l'obertura de nous centres a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.

Concretament, l'equipament de la capital de l'Alt Urgell oferirà servei a infants i adolescents de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran que hagin patit violència sexual amb un model d'atenció integral en un espai "acollidor", tal com ha apuntat Campuzano, i en unes dependències lluny de les comissaries i els hospitals.

La Barnahus de la Seu d'Urgell s'ha ubicat de manera provisional al carrer Monturull i es preveu que el centre es traslladi en uns terrenys de l'Horta de Valira cedits per l'Ajuntament de cara l'any 2026. El Departament de Drets Socials finançarà la construcció del centre amb 1,4 milions d'euros dels fons Next Generation.

Evitar la revictimització

El centre disposa d'un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni del menor que permet crear una prova preconstituïda. D'aquesta manera, tots els departaments que intervenen en un cas d'abús sexual a infants i adolescents es coordinaran i treballaran sota el mateix sostre per evitar que els menors hagin de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents professionals.

D'altra banda, l'equip del nou centre també treballarà en l'acompanyament a les famílies afectades, així com en la prevenció i la detecció d'abusos.

Tot plegat, en un equipament que té l'aspecte d'una llar i que compta amb dues sales d'espera equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a les necessitats dels infants i adolescents; dos espais per entrevistar i atendre les víctimes; un sala perquè professionals observin les entrevistes; una sala d'exploració forense i una altra d'exploració mèdica. Així mateix, el centre també ha habilitat espais de treball per als professionals i una cuina.