Olesa deixa de regar el camp de futbol i tanca les dutxes de la piscina per fer estalvi d'aigua

L'alcalde, Jordi Parent, no descarta haver de prendre altres mesures si la situació de la manca d'aigua no millora

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent / Aj Olesa

Enric Badia

Enric Badia

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, que és un dels 202 municipis que es troben en la fase 1 d'emergència per sequera, ha pres la decisió de suspendre el reg del camp de futbol i tancar l'aigua de les dutxes de la piscina coberta. El camp, segons els últims decrets de la Generalitat, només es podria regar si es disposés d'aigua freàtica, que no és el cas. Per evitar danys a la gespa, s'aplicarà un tractament especial per assegurar-ne el bon estat. Pel que fa al complex esportiu, a la piscina coberta, s'ha tancat l'ús de les dutxes per a la compensació de l'aigua utilitzada per omplir la piscina, seguint les normatives corresponents. Tanmateix, s'han mantingut dues dutxes a l'exterior perquè els usuaris i usuàries puguin esbaldir-se el cos, abans i després d'utilitzar la piscina.

L'alcalde, Jordi Parent, destaca que "estem en un moment complicat on la manca d'aigua és molt més greu que les molèsties derivades de la suspensió de serveis com les dutxes. Hem de ser responsables i fer complir les normatives, ja que la sequera que estem vivint està per sobre de tot això".

Pel que fa a altres instal·lacions esportives, com el pavelló Salvador Boada i altres recintes on no es fa ús d'aigua per al seu funcionament, les dutxes romanen obertes. Tot i això, es fa una crida a la conscienciació dels usuaris per utilitzar-les de manera àgil i eficient per reduir el consum d'aigua.

Parent també ha advertit que a mesura que evolucioni la situació, si empitjora, es podrien prendre noves mesures restrictives.

El govern d'Olesa està analitzant hipòtesis per a l'estiu. En aquest sentit, vol mantenir la piscina oberta, perquè també és un refugi climàtic. I ha demanat a la Generalitat una revisió de les normatives que limiten l'ús d'aquests recintes per garantir-ne l'accés com a refugi climàtic. Parent expressa la seva esperança que "es produeixi un canvi en la normativa per adaptar-se a les necessitats dels municipis, ja que les piscines es converteixen en llocs importants per a la població durant les onades de calor".

Més enllà de l'àmbit esportiu

L'Ajuntament està treballant en mesures per garantir la supervivència de l'arbrat del municipi, amb especial atenció als arbres centenaris i històrics. Es destaca la importància de l'arbrat com a refugi climàtic i es planteja la possibilitat de regar-los malgrat les restriccions, compensant l'ús d'aigua amb altres estalvis.

D'altra banda, es revela que s'està treballant en l'elaboració d'una ordenança que reguli els usos i estalvi un règim sancionador per controlar els consums d'aigua de la població. Aquesta ordenança, que es preveu que es presenti al ple municipal proper, permetrà sancionar aquells que no compleixin amb les restriccions establertes.

L'alcalde ressalta que "la població d'Olesa de Montserrat ha demostrat un estalvi d'aigua significatiu, destacant la consciència ciutadana enfront de la situació de sequera. No obstant això, l'ordenança que està en procés de desenvolupament proporcionarà eines addicionals per garantir que tothom compleixi amb les restriccions establertes per les autoritats".

La situació d'emergència actual es troba en el grau 1, amb la possibilitat de progressar a altres graus en cas que la situació no millori. Es demana a la població que romangui vigilant i cooperi amb les mesures establertes per l'Ajuntament per abordar aquesta crisi de sequera.