El PSC manté la seva hegemonia a Puigcerdà, i Junts als pobles

Els socialistes s’imposen a la vila com és habitual i li disputen a ERC el segon lloc en l’escrutini comarcal amb el 21% 

Junts ha tornat a demostrar la seva força hegemònica a la Cerdanya

Junts ha tornat a demostrar la seva força hegemònica a la Cerdanya / Arxiu/Mireia Arso

Miquel Spa

Miquel Spa

Junts, amb l’exalcalde Albert Piñeira com a número dos de la candidatura gironina al Senat, ha tornat a demostrar la seva força hegemònica a la Cerdanya, sobretot als pobles petits, tal com ja ho feia l’antiga Convergència. Si bé el PSC obté més vots al global de la Cerdanya per la victòria tradicional a Puigcerdà, la formació que acaba de constituir de nou el Consell Comarcal li ha disputat la victòria amb pràcticament un empat. El PSC va aconseguir 1.850 vots, cinc més a tota la comarca que els 1.845 de Junts. 

El partit de Chia i Piñeira, per bé que l’exalcalde s’hi ha incorporat a última hora provinent del PDeCAT, va guanyar a catorze dels disset municipis de la comarca. Així, Junts domina els col·legis electorals petits i ha cedit la victòria a la capital Puigcerdà en favor del PSC, a Bellver i Montellài Martinet en favor d’ERC i a Lles comparteix aquesta posició també amb ERC, en un empat a 35 vots. Com és habitual als comicis a Madrid, el PSC va guanyar a Puigcerdà amb una bossa de vots ocult que a la resta de comicis es redistribueix en altres partits. A la capital comarcal, la formació socialista va arreplegar un de cada quatre vots i va assolir les 910 paperetes i va deixar el segon i tercer classificats en els 581 de Junts i els 570 d’ERC. 

En aquest enfrontament electoral, el paper de segona força que ha tingut ERC en l’àmbit local l’ha compartit amb el PSC, amb el qual s’ha situat en l’àmbit comarcal en un percentatge de suports idèntic al voltant del 21%. Junts ha tret rèdit del discurs comarcal que hi ha portat a la campanya de reclamar a Madrid les infraestructures necessàries i llargament reivindicades com ara el desdoblament de la línia de tren R3 i la millora del servei fins a Puigcerdà a la gran majoria de municipis menors. Els resultats d’ahir tornen a posar l’escenari polític espanyol en la visió que tradicionalment ha tingut a Puigcerdà, amb un PSC en primera línia. En aquest sentit, en els últims comicis al Congrés espanyol, el novembre del 2019, es va produir un resultat excepcional, marcat pel calendari polític del Procés amb una ERC que va guanyar a Puigcerdà amb 1.073 vots, la qual cosa li va representar el 27,9% de l’escrutini. En segon lloc va quedar la candidatura de Junts, amb 718 paperetes, el 18,7%, i el PSC, amb 601 vots i el 15,6% dels vots emesos. Fa quatre anys les forces de dretes espanyolistes van obtenir una bossa de vots que es va enfilar als 333 del PP i als 260 de Vox. En aquells comicis la candidatura de la CUP va recollir 232 vots, la qual cosa va suposar el 6% de les paperetes emeses. Aquest percentatge cupaire, una formació propera a les tesis dels moviments contra els Jocs Olímpics d’Hivern i la gentrificació que causa la construcció i el turisme a la vall, ha recollit en aquests comicis un percentatge a tota la comarca que se situa a l’entorn del 4%. 

Com ha succeït a la resta de l’Estat, els postulats feixistes de Vox també han trobat qui els valida a la Cerdanya. La formació ultra ha doblat àmpliament els vots i ha passat dels 260 del 2019 als 547 d’aquestes eleccions.  

Resultats de les eleccions a Puigcerdà