El museu Ceretània apropal’arqueologiaals més petits

La meitat dels participants a l’activitat són infants de la cerdanya i la resta, fills d’estiuejants

Grup de nens participant en un dels tallers | MUSEU CERETÀNIA

Grup de nens participant en un dels tallers | MUSEU CERETÀNIA / blanca soler. bolvir de cerdanya

Blanca Soler. Bolvir de Cerdanya

Aquest diumenge es durà a terme l’últim taller per a infants de 5 a 12 anys al museu Ceretània de Bolvir de Cerdanya. Després de quatre diumenges, es tancarà aquesta edició amb un taller per conèixer el món ibèric, romà i medieval del jaciment del Castellot.

La novetat d’enguany respecte a les anteriors edicions, ha estat el canvi de protagonista durant aquests cinc tallers. Des de 2017, el protagonista havia estat un personatge fictici masculí, en Pep Jr. (Júnior), però aquest any s’ha apostat per un personatge femení. La protagonista d’aquests cinc tallers ha estat la Laia Jr. (Júnior) que ha intentat apropar la cultura i el patrimoni del municipi als més petits. «Hem canviat el personatge perquè volem que les nenes també s’hi sentin identificades i que vegin que també existeixen les antropòlogues», ha explicat Blu Clos, antropòleg del museu.

Clos considera que aquests tallers són una manera d’apropar la cultura de Bolvir als més petits que poden estar acompanyats per les seves famílies durant el taller. «Normalment solen venir molts jubilats al museu i aquests tallers són ideals perquè l’espai s’ompli de xics i xiques», ha comentat l’antropòleg. Per als residents a Bolvir, el preu ha estat d’1,5 euros per cada taller, mentre que per als estiuejants o per residents de la comarca ha tingut un cost de 3 euros. També han emfatitzat que els grups de cada taller són diversos i que hi ha força estiuejants. «Si en un taller tenim dotze infants, la meitat són de la comarca i l’altra meitat de comarques barcelonines que solen estiuejar aquí a la Cerdanya», ha comentat Aleix Ribes, historiador del museu. També ha indicat que puntualment hi ha algun fill de família francesa, però l’origen majoritari entre els que no són del poble és Barcelona, Vallès Oriental i Vallès Occidental. Durant l’estiu, el museu també organitza algun taller per adults, però puntualment. Aquest any l’activitat consistia en un taller de pintura al tremp a l’església de Sant Climent de Talltorta.

Des de 2017, excepte els dos anys que hi va haver restriccions per la pandèmia, aquests tallers han tingut molt èxit segons ha explicat l’antropòleg. «Aquest any hem tingut força nens i nenes, excepte els dies de pluja que hi ha hagut alguna baixa», ha comentat Clos. Cada taller ha tingut una durada de dues hores de les onze a la una del migdia. Durant la primera part s’ha dut a terme una visita pel museu i jaciment on es mostren les tres parts més diferenciades a apreciar: la ibèrica, la romana i la medieval.

El museu s’ubica als peus del jaciment arqueològic El Castellot de Bolvir, un assentament amb restes iberes, romanes i medievals. La seva primera ocupació data abans del s. IV a.C. La Universitat Autònoma de Barcelona és l’encarregada de gestionar les excavacions que s’hi duen a terme cada estiu durant el mes de juliol. «És evident que si es visita el museu durant aquest mes, es poden veure com diferents arqueòlegs hi excaven», ha puntualitzat Clos. El museu compta amb una sala d’exposicions permanents que explica les diferents fases del jaciment amb plafons informatius, vitrines amb objectes recuperats, elements interactius i tàctils i un breu audiovisual de la història de la Cerdanya.

Durant la segona hora de taller, s’ha dut a terme la part més pràctica, és a dir el taller en qüestió on cada setmana s’ha tractat un punt diferent. El primer taller, per exemple, va consistir en aprendre a buscar or del riu Segre com havien fet antigament els romans. En el segon, es va excavar una casa ibera on els més petits havien de trobar-hi peces com si fossin arqueòlegs. El tercer va consistir en una gimcana inspirada en el pas d’Annibal Barca, un general cartaginès que passà pels Pirineus amb els seus elefants per combatre a Roma guerres púniques. En el quart taller, l’escriptura va ser l’element principal on els infants van aprendre a escriure amb una ploma com feien els medievals. I per finalitzar, es durà a terme una descoberta pel món ibèric, romà i medieval al jaciment del Castellot.

En el jaciment s’hi poden veure estructures com ara sitges d’emmagatzematge, una muralla i altres elements defensius o elements domèstics com les llars de foc, molins de mà o contenidors ceràmics. Aquest assentament fou objecte d’activitats diverses, com la ramaderia, l’agricultura, la confecció de teixits o la metal·lúrgica. Des del museu expliquen tots els tallers a través de les xarxes i esperen que aquest darrer taller sigui tant concorregut com els atres.