L’Espai Ermengol posa en rellevància l’arqueologia

Dissabte es durà a terme la penúltima visita guiada per les muralles de la Seu de l’edició d’enguany

Una de les visites de l’edició d’enguany «Les muralles de la Seu» | AJ LA SEU

Una de les visites de l’edició d’enguany «Les muralles de la Seu» | AJ LA SEU / blanca soler codina. la seu d’urgell

Blanca Soler Codina

L’Espai Ermengol, Museu de la Seu d’Urgell, durà a terme la quarta visita del projecte “Les muralles de la Seu” aquest dissabte a les 6 de la tarda. La visita guiada consisteix en descobrir les muralles de la ciutat d’Urgell a través d’un recorregut pels diferents punts de la ciutat per tal de conèixer-ne els espais patrimonials de la vila en el context històric medieval.

L’itinerari començarà davant l’espai Ermengol on la guia aprofitarà per situar el grup davant d’un mapa per tal de situar-los. Tot seguit, el recorregut s’aturarà a diferents punts del centre històric de la vila fins al jaciment del Pati de les Monges. «Aquest pati és un dels vèrtex del perímetre de la ciutat medieval que s’ha datat del segle XIV. És un projecte que està obert i es troba en procés d’excavació des del 2020», ha comentat la responsable del museu, Anna López.

Aquest projecte va començar l’any 2015 amb el nom de “Seu Medieval”, però segons ha explicat López ara se li ha canviat per “Les muralles de la ciutat d’Urgell” perquè les excavacions i descobertes han donat peu a poder-se centrar més en la part urbanística de la ciutat. «Ara, al llarg de les visites guiades, parlem més del creixement de la població i de l’impacte d’aquesta a la ciutat», ha explicat López.

La responsable també ha fet esment que «l’arqueologia és com una ceba» perquè compta amb diferents capes i mai saps què et trobaràs. «Vam començar excavar i primer vam trobar dos forns de terrissa de l’època moderna datats del segle XVI. Hem continuat excavant fins que hem trobat aquesta ciutat de l’època medieval on hem trobat un pou, diferents cases, carreres i places». De cara a un futur proper, l’Espai Ermengol preveu senyalitzar les troballes i que esdevingui una part museística de la ciutat.

La visita guiada en el marc de l’edició d’enguany “Les muralles de la Seu” tindrà una durada d’una hora i mitja aproximadament i serà apta per a tots els públics. Per participar a l’activitat cal inscripció prèvia i realitzar el pagament de 2,50€ per persona a través de la web: www.agenda.laseu.cat. La mateixa visita es repetirà el dissabte 23 de setembre i serà la darrera de l’edició d’enguany.

Aquest any s’ha comptat amb cinc visites guiades. La primera va tenir lloc el 8 d’abril i la darrera serà el proper 23 de setembre. Segons ha explicat López, aquestes visites tenen molt bona rebuda i normalment omplen les 25 places que preveuen d’aforament. «Per a aquest dissabte ja tenim vint reserves», ha senyalitzat López.