La manca d’habitatge a la Cerdanya deixa l’empresariat sense treballadors

El mateix sector turístic que encareix els preus es veu afectat per la impossibilitat de contractar personal nouvingut

Un cartell en un supermercat de Bellver demana treballadors per a tot l’any amb contracte de caps de setmana

Un cartell en un supermercat de Bellver demana treballadors per a tot l’any amb contracte de caps de setmana / MIQUEL SPA

Miquel Spa

Miquel Spa

Com un cercle viciós, el turisme que encareix el mercat immobiliari de la Cerdanya i dificulta l’accés a l’habitatge ha començat a afectar també les empreses del sector impedint que contractin personal a causa de la mateixa impossibilitat de trobar lloc on viure. Els sectors de la restauració i l’hoteleria, però també d’altres amb personal mòbil com el del comerç o l’ensenyament, han fet un crit d’alerta per la dificultat d’establir els treballadors a la comarca.

Alguns establiments hotelers de la Cerdanya, com l’històric Hotel del Prado de Puigcerdà o d’altres més petits com l’Hostal del Pas de la Pera d’Aransa, s’han vist empesos a reobrir les antigues plantes destinades d’habitatge pels treballadors. La impossibilitat amb què topa el personal temporer de trobar un allotjament impedeix la seva arribada i cada vegada més els empresaris han d’oferir allotjament adjunt al contracte.

Davant aquest escenari els empresaris aposten per una desestacionalizació que, a més d’assegurar clients tot l’any, permetin els treballadors buscar allotjament per tot l’any a través de l’arrelament al territori. Així ho ha explicat la presidenta de la patronal Empresariat Cerdanya, Montse Dolcet, la qual ha apuntat que «és un problema que tenim sobre la taula i ens preocupa tot i que no hi podem fer gran cosa perquè és una problemàtica global; nosaltres intentem allargar les temporades turístiques perquè així el treballador serà menys canviant i tindrà més facilitat per establir-se a la Cerdanya, perquè trobar pis per dos o tres mesos és encara més difícil».

En el mateix sector, els restauradors de la Cerdanya han establert recentment la necessitat de crear una borsa d’habitatge amb pisos compartits per oferir als treballadors que contractin per cada temporada. Aquesta mesura s’ha plantejat a la última reunió de la federació d’hostaleria de les comarques gironines.

Torna l’antic pis del mestre

En la mateixa situació es troba el sector de l’ensenyament, el qual es nodreix cada any de professors vinguts d’arreu de Catalunya i el País Valencià. A l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà, l’únic de la comarca, hi són destinats cada curs 25 educadors nous, del centenar que forma la plantilla. Per trobar-los un allotjament el mateix institut gestiona una borsa de contactes personals d’exprofessors o altres particulars que relloguen habitacions la majoria dels casos de paraula.

Altres mestres s’instal·len tres nits a la setmana en hostals de Puigcerdà a partir d’un acord de llarga estada que els abarateix el preu per nit. La directora de l’institut, Amaya Garcia, ha explicat que «la veritat és que la manca d’habitatge ens és un problema, sobretot pels que arriben nous a principis de curs; la majoria de vegades arriben a un pacte no oficial amb gent que els allotja a casa seva; hi ha pisos que cada curs van canviant el professsor que acullen», recuperant en un nou format l’antic pis del mestre que hi havia als pobles. Garcia ha remarcat que l’institut ha hagut d recórrer a aquests mètodes perquè «trobar lloguer a llarg termini a la Cerdanya és una odissea per tothom».

[object Object]

Les xifres posen negre sobre blanc. A la Cerdanya el lloguer se situa al voltant dels 900 euros al mes per un pis de poc més de 60 metres quadrats. Una recerca a les immobiliàries evidencia com a últim recurs un pis de menys de 50 metres quadrats per 650 euros al mes. Amb tot, trobar-ne un que el propietari el vulgui llogar tot l’any és pràcticament impossible. Per contra els salaris dels sectors dominants, els del turisme i els serveis que hi estan vinculats, si situen al voltant dels mil euros amb horaris amb cap de setmana i un dia de festa de cada set. La gran majoria de les ofertes, a més, són per temporada ja que així ho requereix l’actual estacionalització en campanyes de neu i estiu, de manera que encara resulta més complicat pels temporers de trobar un habitatge en un parc comarcal el 63% del qual és de segona residència.

Subscriu-te per seguir llegint