Llívia inicia una nova excavació al mur del recinte inferior del castell

Durant quinze dies els arqueòlegs buscaran nous indicis sobre l’edifici militar del turó

Tècnics arqueòlegs inspeccionen la muralla del castell | ARXIU AJ. LLÍVIA

Tècnics arqueòlegs inspeccionen la muralla del castell | ARXIU AJ. LLÍVIA / m.s. llívia

M.S.

L’Ajuntament de Llívia ha anunciat l’inici aquests dies d’una nova fase d’excavacions al castell, que, segons com vagin els treballs, podria suposar la culminació del projecte iniciat l’any 2013.

El consistori ha detallat que les feines arqueològiques que s’iniciaran ara, amb una durada prevista de quinze dies, tenen com a principal finalitat excavar i consolidar el mur septentrional del recinte inferior, l’anomenat recinte jussà.

El mateix Ajuntament ha recordat que els treballs arqueològics al castell es van començar l’any 1994 amb un projecte sobre el recinte sobirà que es va acabar l’any 2013. En aquest moment es va iniciar una segona fase que es va centrar en el recinte jussà. En tot aquest temps, la Diputació de Girona ha liderat les etapes de treballs conjuntament amb l’Ajuntament de Llívia per tal de consolidar un recinte militar que ja és una de les referències culturals i turístiques de la comarca. En aquesta fase, que s’obre aquesta setmana, la Diputació hi ha destinat una aportació econòmica de 18.000 euros. La nova fase suposa la represa de les feines històriques després que l’any passat es destinés la subvenció de la Diputació a la renovació de la passarel·la d’accés al recinte.

Els treballs sobre el mur septentrional del recinte jussà comptaran amb la direcció de l’expert arqueòleg Jordi Sànchez, el qual ja ha liderat els treballs en fases anteriors i és coneixedor del jaciment.

El director del Museu de Llívia i responsable tècnic de la gestió cultural de la vila, Gerard Cunill, ha recordat que el turó on s’assenta el castell s’excava des de fa quasi tres dècades, i que si bé en un principi no es tenia gaires esperances pel que fa a les possibles troballes, finalment, en els últims anys, s’hi han pogut fer descobertes que n’han replantejat les etapes històriques.

Els treballs arqueològics sobre el mur del recinte inferior han de permetre als historiadors acabar d’afinar la datació exacta del castell. Tant és així que uns vestigis trobats fa dos anys van fer pensar als experts que aquesta part del castell podria ser del segle XV i no del XIII com es creia anteriorment. El castell és una peça clau de l’oferta cultural local, juntament amb la farmàcia i les restes romanes.