Puigcerdà apujarà el 20% la taxa de brossa per reduir el dèficit del servei del 50%

L’Ajuntament es veu obligat a fixar l’import en 120 euros assumint que tot i així perdrà 630.000 euros respecte als 1,5 milions que li costa

Una remesa de contenidors nous de Puigcerdà  a punt de ser estrenats | AJ PUIGCERDÀ

Una remesa de contenidors nous de Puigcerdà a punt de ser estrenats | AJ PUIGCERDÀ / Miquel Spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà apujarà el 20% la taxa d’escombraries perquè el servei de recollida actual, que no pot renovar com voldria perquè el nou concurs està bloquejat als jutjats, li resulta deficitari en més del 50%. Al consistori li costa 1,5 milions d’euros el contracte de la recollida selectiva i, en canvi, a través de la taxa municipal en recapta uns 600.000 euros.

Un altre dels factors que ha obligat l’equip de govern municipal a aplicar als veïns aquest increment de la taxa és que en els últims nou anys el govern predecessor no ho va fer. Ara, el govern actual considera que té una taxa «desfasada» per sota de la mitjana nacional, de manera que passarà dels actuals 100 euros a uns 120.

La mesura afectarà els prop de 5.000 habitatges que paguen aquesta taxa en la seva modalitat domèstica. L’augment de la taxa d’escombraries, amb altres percentatges, també afectarà altres administrats de la vila que paguen en altres modalitats com ara les àrees comercials, excepte els restaurants, que ja tenen una taxa incrementada.

L’increment per a aquest pròxim any 2024 serà un preludi d’un nou augment en els pròxims anys perquè l’Ajuntament té la necessitat d’equilibrar el cost amb els ingressos en el marc, a més, de la renovació del servei per al futur nou contracte de concessió. En aquest sentit, el consistori s’ha d’acostar a tenir una recaptació pròxima a l’1,5 milions d’euros. Amb tot, amb l’increment continuarà tenint un dèficit en el servei de 630.000 euros. L’aprovació de la nova taxa d’escombraries ha passat pel ple municipal amb la voluntat que entri en vigor ja el pròxim mes de gener.

Nou contracte bloquejat per l’empresa actual

El contracte per renovar el servei de recollida d’escombraries a Puigcerdà està bloquejat als jutjats des de fa més de dos anys. L’empresa que presta actualment el servei, la Companyia Ceretana de Neteges, és alhora la que ha impugnat el contracte, amb la conseqüència que, mentre no es resol judicialment el contenciós, el continua oferint. Davant d’això, l’Ajuntament està preparant un nou redactat que s’adapti a l’evolució del servei i que no sigui impugnable. Amb tot, el consistori preveu que la situació tardarà mesos a desencallar-se.