Prullans obre el Nadal tradicional a Cerdanya amb el Pessebre Vivent en una primera jornada desbordant

L’escenificació revoluciona un poble de 260 veïns amb l’arribada de 4.000 visitants

Miquel Spa

Prullans enceta amb el seu Pessebre Vivent el programa de tradicions de Nadal a la Cerdanya, un esdeveniment que des de fa disset anys revoluciona un poble de 260 veïns amb l’arribada de 4.000 visitants. En la primera jornada del Pessebre, aquest dissabte, l'afluència de visitants va sorprendre fins i tot l'organització amb unes 1.200 persones fent cua a l'entrada del circuit teatral. Una hora després d'obrir les portes, la cua encara arribava a l'extrem del nucli urbà. El Pessebre Viven viurà la segona i última escenificació aquest dissabte a l'hora baixa.

Des de fa tres setmanes una brigada instal·la al nucli antic el parament de les dotze escenes que formen el pessebre vivent per tal que aquest divendres i dissabte el poble pugui viure una de les seves celebracions més grans. Al pessebre hi participen 112 persones voluntàries, tant veïns com segons residents, cerdans d’altres pobles o aficionats del territori que hi volen donar un cop de ma. Vestits d’època, es distribueixen en dotze racons escenografiats en un circuit al voltant de l’església de Sant Esteve, encarada al Cadí. Són quadres com els de l’Anunciació, els Reis, Herodes, els Pastorets, el Caganer, l’Empadronament, la Fugida d’Egipte, el Mercat o el de l’Església. El Pessebre Vivent l’organitza l’Associació Cultural i Cívica de Prullans, una de les ànimes locals. El Pessebre es complementa amb una fira d’artesans que ofereix una vintena de parades d’artesania i complements.

La cita congrega cada any quatre-mil visitants aprofitant el pont de la Puríssima i remou un poble acostumat a la quietud. Els vehicles omplen carrers i carreteres en files que arriben fins la nacional. Un dels fundadors, membre de la junta i actualment col·laborador de l'associació, Enric Górriz, explica que «tot va començar fa disset anys amb un quadre que vam fer del Naixement;a partir d’aquí amb l’èxit que va tenir entre la gent es va anar ampliant i ampliant fins arribar a aquesta xifra estable d'espectadors, que sabem amb les entrades i un comptador. És el dia que ve més gent al poble de tot i l’any; és l’únic pessebre vivent que es fa a Cerdanya». Górriz fa una crida: «al poble som molta gent gran i seria molt bonic que vinguessin de la resta de la Cerdanya, sobretot joves, a escenificar el Pessebre;Tan sols cal que estiguin aquí una hora abans ben abrigats». 

L’entrada costa cinc euros pels adults i tres els infants. La representació es fa durant dues hores, de sis de la tarda a vuit del vespre, divendres i dissabte.