Augments a les escombraries: així estan aplicant Manresa i els ajuntaments de la Catalunya central la pujada de la taxa

Puigcerdà es manté amb una taxa inferior a la capital del Bages i bona part dels municipis del Berguedà i l’Alt Urgell

Imatge de recollida de cartró a Manresa

Imatge de recollida de cartró a Manresa / Oscar Bayona

Miquel Spa

Miquel Spa

L’augment de la taxa d’escombraries per a aquest pròxim 2024 es repeteix en molts ajuntaments del país, que es veuen a sobre l’entrada en vigor de la nova normativa d’aquí a un any. Així, per exemple, Manresa ha aprovat aplicar un increment del 15% i passarà d’una taxa de 131 a 150 euros. Al Berguedà, la major part de municipis aplicarà, via Consell Comarcal, un augment del 5% i passaran a tenir una taxa de 146 euros. La Seu d’Urgell també aplicarà aquest nou exercici un augment del 19,8%, en una ciutat que és de les primeres en el rànquing nacional de separació de residus, al contrari que Puigcerdà, que és a la cua. En alguns municipis de l’Alt Urgell, l’augment serà del 50%, amb taxes que passaran dels 160 als 250 euros anuals.

En poblacions turístiques similars a Puigcerdà, com ara Roses, l’augment de la taxa per al pròxim any serà del 50%, un increment que deixarà el municipi compensant prop del 80% del cost del servei, al voltant dels 8 milions d’euros, lluny de l’1,5 milions de la capital cerdana. A Puigcerdà, l’actual taxa de 100 euros no cobreix ni la meitat del cost del servei i deixa un dèficit anual de 600.000 euros.

Altres municipis també fora del territori de la Catalunya central com Parets del Vallès han aprovat un augment del 50%, que deixa la taxa anual en 143 euros. A la mateixa demarcació de Girona, Olot, amb uns 36.000 habitants i un cost de la recollida d’escombraries situat fa dos exercicis en 3,6 milions i una previsió d’augment que el situarà en els 5,2 milions, ha aprovat un augment de la taxa del 18,5%. Davant d’aquesta tendència a l’alça, molts ajuntaments han anat aprovant increments progressius en els últims anys a fi i efecte d’evitar-se un increment molt sobtat l’any que ve. Puigcerdà no ha variat la taxa en els últims deu anys.

Augment temporal del 20%

Per la seva banda, l’Ajuntament de Puigcerdà ha aprovat un augment momentani del 20% de la taxa de recollida d’escombraries per passar dels actuals 100 euros als 120. L’equip de govern havia previst aplicar un augment més sobtat als pisos turístics per augmentar la recaptació, però els serveis jurídics els ho han fet descartar.

Subscriu-te per seguir llegint