Puigcerdà renova la catalogació com a Zona de Gran Afluència Turística

El comerç ja pot obrir els diumenges

El mercat de diumenge a Puigcerdà que celebra per ser Zona de Gran Afluència Turística | ARXIU/D.C.

El mercat de diumenge a Puigcerdà que celebra per ser Zona de Gran Afluència Turística | ARXIU/D.C. / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

El Govern de la Generalitat ha aprovat tornar a atorgar a Puigcerdà la catalogació de Zona de Gran Afluència Turística després que en els últims mesos aquesta distinció li caduqués. L’Ajuntament va tornar a demanar la classificació per tal de poder tenir més marge en els horaris comercials i, alhora, accedir a subvencions.

Puigcerdà torna a tenir vigent la catalogació per part de la Generalitat de Zona de Gran Afluència Turística, que atorga el Departament d’Empresa i Treball i la direcció general de Comerç. Aquest segell permet al municipi que el seu comerç obri tots els caps de setmana de l’any de les set del matí a les deu de la nit i ofereixi el mercat ambulant tal com ha fet històricament la capital cerdana. Igualment, el regidor de Turisme, Francesc Armengol, ha apuntat en el marc d’un debat al ple municipal que la renovació d’aquesta classificació també obre la porta a la vila a demanar subvencions específiques vinculades al turisme i el comerç.

L’Ajuntament anterior va aprovar el mes d’abril demanar a la Generalitat la renovació d’aquesta distinció. Es dona el cas que a final del mandat anterior la capital cerdana va estar uns mesos, mentre va durar la tramitació, sense la classificació vigent. Quan va entrar el nou equip de govern, la regidoria de Turisme va reactivar de seguida la tramitació i el departament ho ha confirmat a l’Ajuntament.

Les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) són àrees que el Govern, com a competent en aquesta matèria, atorga la concessió de major flexibilitat comercial en raó de la seva economia turística. A Catalunya disposen d’aquesta catalogació els municipis històricament vinculats al turisme com ara els de costa o de gran teixit comercial local. Recentment, el Govern també ha ampliat la catalogació a barris de Barcelona de cinc zones a vint amb l’objectiu d’«absorbir la despesa turística» que s’hi genera.

Diumenges de mercat i dilluns de festa comercial

La dinàmica tradicional del comerç de Puigcerdà fixa el diumenge com un dels dies forts de la setmana, juntament amb el dissabte, però amb el reforç del mercat setmana. El mercat, que s’instal·la al Passeig 10 d’Abril, és un reclam no tan sols per als mateixos veïns de la vila sinó també per als visitants, que hi troben parades de decoració i complements, i els veïns de l’Alta Cerdanya. En contrapartida, el comerç tanca generalment els dilluns, un fet que també marca les rutines particulars i empresarials de la resta de la comarca.