Puigcerdà s’aboca a un increment de la taxa de la brossa del 300% per al 2025

El baix índex de separació, el bloqueig del contracte nou i la nova normativa europea traslladarà el cost a la població

Una illa de contenidors de colors a la plaça dels Herois de Puigcerdà, al cor del nucli comercial i turístic de la capital cerdana | MIQUEL SPA

Una illa de contenidors de colors a la plaça dels Herois de Puigcerdà, al cor del nucli comercial i turístic de la capital cerdana | MIQUEL SPA / Miquel Spa

Miquel Spa

Miquel Spa

Puigcerdà s’aboca en els pròxims dos anys a una situació de carreró sense sortida pel que fa a la recollida de les escombraries, amb l’obligació d’aplicar un increment disparat de la taxa als ciutadans, el manteniment del bloqueig als jutjats del nou concurs per concedir el servei i l’entrada en vigor, l’any 2025, de la nova legislació de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Aquesta normativa prové de la directiva europea que té com a lema qui contamina, paga, i trasllada tot el cost de la recollida als ciutadans.

El nou govern de Puigcerdà s’ha vist ara amb la necessitat d’aplicar un increment del 20% de la taxa de recollida de la brossa per si més no mitigar les pèrdues de més del 50% que li suposa el servei. Al consistori li costa 1,5 milions d’euros el contracte de la recollida selectiva i, en canvi, en recapta uns 600.000 dels ciutadans a través de la taxa municipal. Amb aquest increment, la taxa quedarà fixada per a aquest pròxim exercici en 120 euros, una quantitat que encara queda lluny de la mitjana del país, que està per sobre dels 165 euros. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Nerea Espada, ja va avisar, en el debat d’aprovació de la nova taxa, que amb tota probabilitat s’haurà d’incrementar molt més en els pròxims exercicis perquè, a més del dèficit en el servei, l’Ajuntament no ha aplicat cap augment en l’última dècada. L’última actualització de la taxa municipal és de l’any 2013.

Un veí de Puigcerdà obre un contenidor de rebuig a la plaça Cabrinetty | M.S.

Un veí de Puigcerdà obre un contenidor de rebuig a la plaça Cabrinetty | M.S. / Miquel Spa

El consistori es pot veure obligat a aplicar nous increments superiors al 100% de l’actual taxa tal com ja han hagut de fer altres municipis, com ara Montcada i Reixac, amb un increment del 110%. La nova normativa impedeix als ajuntaments assumir part del dèficit i, així, els obliga a traslladar el cost als ciutadans. Actualment el servei a la capital cerdana es presta a uns 5.000 habitatges, la qual cosa posa de manifest que, per cobrir l’actual cost del servei d’1,5 milions d’euros, la taxa s’hauria de situar al voltant dels 300 euros; és a dir, amb un augment del 300% respecte al que han pagat aquest 2022 els puigcerdanesos.

Des de l’equip de govern, la regidora Nerea Espada ha argumentat en la sala de plens que aquesta pujada inicial del 20% per a aquest any és efectivament «un avís, una manera de començar a equilibrar les despeses, i aquest 20% està per sota del que estan aplicant molts municipis. N’he estudiat uns quaranta i tots tenen una taxa superior; si no comencem a fer bé les coses, sí que haurem d’aplicar una pujada que sí que es notarà; hem de ser conscients que hi ha un incivisme generalitzat que hem de resoldre entre tots». Sobre les futures pujades, la regidora ha explicat que, «ni que ho pugem a 300, no arribaríem a cobrir el servei, perquè els costos es continuaran incrementant perquè la població incrementarà i els preus dels transports també; el problema és que hi haurà un moment que hauríem de complir aquest equilibri pressupostari».

L’Ajuntament prepararà una campanya de comunicació per explicar quina és la situació i la necessitat, d’una banda, de sortir de la cua en el rànquing nacional de separació de residus i, de l’altra, d’apujar la taxa per equilibrar el cost amb els ingressos.

L’empresa que recull la brossa manté aturat als jutjats el concurs públic per renovar-lo

Un dels factors principals que fan que el servei de recollida de la brossa de Puigcerdà s’aboqui a un carreró sense sortida és el fet que l’Ajuntament té bloquejat als jutjats des de fa més de dos anys el concurs per concedir el nou contracte. L’empresa que presta actualment el servei, Companyia Ceretana de Neteges, ha presentat al·legacions a les bases del concurs i, així doncs, la seva tramitació està aturada fins que no hi hagi resolució judicial. Mentrestant, la mateixa empresa ha de continuar prestant el servei, la qual cosa la beneficia. L’equip de govern no preveu que el procés judicial conclogui els pròxims mesos, de manera que entraria abans en vigor la nova normativa a Catalunya que no pas podria concedir el nou servei adequat a la nova norma. L’Ajuntament prepara un nou concurs actualitzat a la norma.

Subscriu-te per seguir llegint