Llívia troba restes de la muralla de llevant del castell

Els arqueòlegs constaten la continuïtat del mur i deixen per un futur la seva recuperació

Pla general de l'equip d'arqueòlegs treballant als sondejos que han fet a l'entorn del castell de Llívia, amb el director de les excavacions de 'Iulia Libica', Cèsar Carreras, explicant la tasca duta a terme. Imatge del 15 de juliol de 2021. (Horitzontal)

Pla general de l'equip d'arqueòlegs treballant als sondejos que han fet a l'entorn del castell de Llívia, amb el director de les excavacions de 'Iulia Libica', Cèsar Carreras, explicant la tasca duta a terme. Imatge del 15 de juliol de 2021. (Horitzontal) / AJ LLÍVIA

Miquel Spa

La última fase d’excavacions fetes al castell de Llívia aquest passat mes de novembre, en una zona on els arqueòlegs encara no hi havien treballant en els 28 anys que fa que es va iniciar la recuperació del recinte, ha tret a la llum restes de la muralla que tancava l’edifici pel costat nord-est. 

Els tècnics de l’Ajuntament de Llívia, que lidera les excavacions en col·laboració amb la Diputació de Girona i el Museu Municipal, han argumentat que «aquesta muralla, que correspondria al recinte jussà de la fortificació, ha aparegut en una de les zones del turó on encara mai no s’havia excavat. Tot i que hi ha trams de la muralla de llevant que haurien desaparegut, les restes que han aflorat després de les excavacions estan en bon estat i es creu que els futurs treballs permetran confirmar la continuïtat del mur». 

Una vegada confirmada l’existència de les restes d’aquest tram de la muralla, els responsables de les excavacions han determinat quines han de ser les prioritats de les pròximes fases de treballs. El director del museu, Gerard Cunill, ha argumentat que «en un futur, els treballs s’han de dedicar, sobretot, i de forma prioritària, a la conservació del monument, dels trams on ja s’ha intervingut anys i dècades anteriors. I també a la renovació de la museografia del recinte sobirà, a la senyalització dels senders del castell».

Aquesta última campanya d’excavacions han comptat amb una aportació de la Diputació de 15.000 euros.