Puigcerdà posposa el veto a fer la benzinera davant la crítica d’ERC

L’oposició acusa el govern local de voler prohibir l’estació de servei per beneficiar un regidor

La zona on s’ha de construir una escola i pisos protegits | MIQUEL SPA

La zona on s’ha de construir una escola i pisos protegits | MIQUEL SPA / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

El ple de Puigcerdà ha reobert la polèmica sobre la possible construcció d’una benzinera a la zona de la Pedragosa, debat que ha marcat la política local en les últimes legislatures i la recent campanya electoral.

L’equip de govern ha fet marxa enrere en una modificació del planejament urbà que vetava la construcció d’estacions de servei a la zona davant l’acusació de l’oposició d’ERC que la mesura té com a finalitat afavorir els interessos empresarials de la família d’un regidor. En aquest sentit, el mateix primer tinent alcalde i líder de Futur per Puigcerdà, Francesc Armengol, s’ha «inhibit» del debat «per interessos particulars».

El president del grup d’ERC, Joan Manel Serra, ha apuntat que «no entenem per què s’inclou expressament que no hi pugui haver benzineres en aquest sector... i el fet que ho haguem de fer de forma tan ràpid; nosaltres i part de la ciutadania veuen que és més pel fet d’intentar protegir els interessos particulars d’un determinat sector productiu d’allà». La regidora de Medi Ambient, Nerea Espada, ha defensat la modificació del planejament del sector pel fet que «en aquest sector, pel tipus d’usos que hi ha, té sentit; hi ha lleis sobre sols contaminants que ho preveuen... Ara mateix les benzineres estan destinades a sol rústic per proximitat amb habitatges i per ambients contaminants». La regidora ha recordat que al sector també hi ha projectada l’escola Llums del Nord i una promoció de pisos de protecció oficial i ha apuntat que s’hi prohibiran altres usos. Davant la demanda de l’oposició del perquè «tanta urgència» en voler aprovar la modificació específica, l’alcalde, Jordi Gassió, ha remarcat que «pel que sí que hi ha pressa és per desencallar la promoció dels pisos». ERC ja va proposar en el mandat anterior de separar el desenvolupament dels habitatges i l’escola per una banda i, de l’altra, la benzinera. Davant d’aquest debat, Espada i Gassió han acordat finalment aturar la modificació puntual per elevar-la primer a la comissió d’Urbanisme. L’alcalde ha remarcat que «no tenim cap problema a posposar-ho, però a la zona hi ha altres sectors que no s’hi poden posar, com ara tallers mecànics... La pressa era per anar desencallant temes pels pisos».

Al sector de la Pedragosa, a la part baixa de Puigcerdà, hi ha projectat de fa més d’una dècada l’edifici de l’escola Llums del Nord i noves promocions de pisos de protecció.

El debat amenaça la unió dels dos partits en coalició

La possible construcció d’un centre comercial amb benzinera al sector de la Pedragosa ja va condicionar la campanya electoral i les posteriors negociacions per formar govern perquè ERC ho va fixar com una línia vermella. Amb un govern en coalició, amb la suma de quatre regidors de Junts i Futur, el debat amenaça d’obrir una escletxa entre els dos socis. Entre la militància i òrgans de govern de Junts per Puigcerdà no hi ha unanimitat sobre el suport a Futur en aquest punt.