Puigcerdà atraurà també el turisme d’autocaravana amb un pàrquing regulat

L’Ajuntament busca un terreny per fer-hi una zona per als viatgers en vehicles camperitzats i evitar la creixent dispersió al voltant de la vila

Autocaravanes i vehicles camperitzats en un terreny al voltant de l’estany de Puigcerdà | M.S.

Autocaravanes i vehicles camperitzats en un terreny al voltant de l’estany de Puigcerdà | M.S. / Miquel SPA. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà busca un terreny a prop del nucli urbà de la vila per ubicar-hi un aparcament regulat per autocaravanes i furgonetes camperitzades.

L’auge d’aquest tipus de turisme, especialment després de la pandèmia, ha comportat la presència amb una gran freqüència en diversos espais de la vila, com ara l’aparcament de l’Hospital Transfronterer, de vehicles amb viatgers que hi fan vida. Això ha originat alguna queixa per part de veïns davant la impossibilitat ni de la Policia Local ni dels caps polítics de l’Ajuntament per fer-los moure perquè la legislació ho empara a no ser que hi hagi una ordenança específica que ho reguli. Des del consistori, el regidor de Turisme, Francesc Armengol, ha avançat que conjuntament amb departament tècnic estan buscant un terreny adequat per acollir aquests vehicles. El regidor ha argumentat que «ja que ho volem arreglar, ho farem be; el turista d’autocaravana és molt bo, un bon viatger que fa despesa, és educat i respectuós amb el medi ambient». L’Ajuntament vol tenir el nou equipament turístic aquest mandat a través d’una gestió que podria ser externalitzada.

L’equip de govern farà la regulació de la nova zona per autocaravanes en el marc de l’aprovació de noves ordenances municipals, amb la de Convivència Ciutadana al capdavant, que tenen com a finalitat «endreçar» la vila.

Aparcar no és acampar

La normativa local per la concentració en un sol espai dels vehicles camper parteix d’una legislació que permet prohibir l’acampada, però no l’estacionament ni la pernocta. L’acampada comporta que el vehicle ocupi més d’una plaça o desplegui elements que sobrepassi el seu perímetre. Per aquest motiu, la única manera d’evitar aquests vehicles és prohibint per franges horàries l’estacionament de qualsevol vehicle, que és el que ha fet l’Ajuntament de Lles a l’aparcament de Cap del Rec.

[object Object]

El municipi de la Cerdanya pioner en la creació d’un aparcament específic per a autocaravanes i furgonetes camperitzades és Martinet. L’Ajuntament ha ofereix un espai d’accés lliure per aquests vehicles a la ribera esquerre del Segre amb una capacitat de vint places, sis punts de llum, punt d’aigua, serveis i dutxes. L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha tancat el que oferia al costat de l’aparcament del Doctor Peiró a l’espera d’analitzar-ne la idoneïtat després de cedir-lo a una empresa privada i, posteriorment, tancar-lo definitivament.