Educació apunta pel curs 25/26 el nou institut escola de Bellver

El departament reserva mig milió d’euros per la posada en marxa del projecte i les possibles obres a l’escola

Ramon Jordana, quart per l’esquerra, en un acte a Puigcerdà aquesta setmana

Ramon Jordana, quart per l’esquerra, en un acte a Puigcerdà aquesta setmana / MIQUEL SPA

Miquel Spa

El departament d’Educació apunta com a possibilitat més real que pugui posar en marxa l’institut escola de Bellver el curs 2025 2026. El centre, compromès ja per la Generalitat el 2010, ha de permetre oxigenar els instituts de Puigcerdà i la Seu, amb prop d’un miler d’estudiants, i evitar els alumnes més allunyats d’aquestes dues capitals fer prop de dues hores de trajecte en bus cada dia. El departament ha reservat una partida econòmica de mig milió d’euros per activar el projecte. 

El director general del departament d’Educació a l’Alt Pirineu i Aran s’ha reunit aquest dilluns a la tarda a Bellver amb l’equip de govern municipal per abordar el projecte. Jordana ha corroborat que l’ampliació de l’escola Mare de Déu de Talló amb els estudis de secundària (ESO) és un projecte assumit pel departament i que, per tant, es farà. Pel que fa al calendari d’execució i el format d’adaptació del centre, el delegat d’Educació ha explicat que «els temps de l’administració no els sabem, ja ho veurem. El que sí que és cert és que hi ha una dotació prevista dins d’Intracat per treballar en el projecte i parlar amb l’Ajuntament». Jordana ha descartat la posada en marxa de l’institut pel pròxim curs i, en canvi, si el veu possible pel següent. 

Els serveis territorials del departament tenen sobre la taula un informe ja fet sobre la planificació educativa a la Cerdanya i a la Batllia, la subcomarca de la qual Bellver n’és la capital, que posa de manifest la viabilitat de l’ampliació. Ara els tècnics avaluaran els espais de l’escola i els del Centre Cívic per fixar el volum de reformes que cal fer a l’escola. 

El director general ha puntualitzat quina és la finalitat del projecte: «el que ha de quedar molt clar és que fer l’institut escola de Bellver és una necessitat per la Cerdanya, no és una necessitat de Bellver en concret; hem de planificar el futur. Hem de veure quina és la realitat de la Cerdanya i hem d’aconseguir que els alumnes d’aquí es quedin arrelats al territori, això és el que hem d’aconseguir de totes». 

Una millora per Puigcerdà i la Seu

En aquesta línia, Ramon Jordana ha remarcat que un nou centre de secundària a la comarca ha de beneficiar també el model educatiu dels dos instituts de referència: «el fet que es faci l’institut escola de Bellver no és en cap cas un perjudici ni per Puigcerdà ni cap a la Seu d’Urgell, tot al contrari. Ara ens trobem un èxode d’alumnat que no va ni a Puigcerdà ni a la Seu, i això és el que hem d’evitar». En referència als setanta estudiants de Cerdanya que cada dia van a l’institut de Bagà amb un autocar pagat pels pares, Jordana ha exposat que «el que hem de fer és buscar alternatives perquè Puigcerdà sigui un referent a nivell educatiu; amb un model específic, per exemple creant sinergies amb França».