L'Hospital de Cerdanya inaugura un TAC que permetrà fer un 6% més de proves coincidint amb el seu desè aniversari

Balcells destaca el "cas d'èxit" de l'equipament sanitari transfronterer, que atén una població d'unes 180.000 persones

El conseller de Salut, Manel Balcellls, en l'acte d'inauguració d'un nou TAC d'última generació de l'Hospital de Cerdanya

ACN

ACN

L'Hospital de Cerdanya compta des del mes de desembre passat amb un nou TAC d'última generació que permet fer un 6% més de tomografies axials computeritzades i que substitueix a un altre aparell que, després de 9 anys i uns 40.000 exàmens, ha esgotat la seva vida útil. El conseller de Salut, Manel Balcells, l'ha inaugurat aquest divendres, tot coincidint amb l'inici dels actes commemoratius del desè aniversari de l'equipament sanitari transfronterer. En aquest sentit, ha destacat el "cas d'èxit" que representa aquest model de cooperació entre Catalunya i França, que serveix per atendre una població d'unes 180.000 persones d'ambdós costats de la frontera administrativa que hi ha entre la Baixa i l'Alta Cerdanya i el Capcir.

Balcells ha destacat que el nou TAC "millora qualitativament" el servei que presta l'hospital, tant en el diagnòstic precoç com en la detecció dels casos més greus del codi ictus o "determinacions més precises a nivell cardíac, cardiovascular o casos politraumàtics". Pel conseller, aquest aparell suposa un pas endavant en el camp de la diagnosi per a la imatge i contribueix a continuar consolidant l'equipament transfronterer.

El TAC ha tingut un cost de 635.000 euros, finançats entre el Departament de Salut, el seu homòleg francès i fons propis de l'Hospital de Cerdanya. Per Balcells, tot plegat és un "exemple de col·laboració entre dues nacions" per anar cap a una Europa "sense fronteres" i on els seus ciutadans hi circulen lliurement.

El nou TAC, que substitueix l’anterior, ja obsolet, ofereix imatges d'alta resolució amb un nivell de detall sense precedents, cosa que facilita als professionals mèdics una visió més clara de les estructures anatòmiques. Això, juntament amb un temps d'adquisició d'imatges significativament més reduït, fa que els exàmens siguin més ràpids i menys incòmodes per als pacients, optimitzant així l'eficiència del servei d'imatgeria.

Per la seva part, Jaffre ha destacat que “és l’únic TAC transfronterer d’Europa” i que permetrà “actuar per prevenir i tractar malalties correctament amb proximitat i qualitat”.

L’aparell, que va entrar en funcionament al desembre, millora tant l'experiència del pacient com la precisió diagnòstica. A més, la seva avançada tecnologia redueix el soroll en les imatges, assegurant una claredat òptima i contribuint al confort dels pacients. En termes de seguretat, l’escàner estableix nous estàndards en la protecció contra la radiació, amb protocols optimitzats que minimitzen la dosi mentre mantenen la qualitat de les imatges, respectant els principis de radioprotecció. Això, més un temps d’exposició més reduït als raig X, suposa una millora en la seguretat del pacient.

Aquesta millora és clau per a la detecció i el tractament precisos de diverses afeccions, especialment en el camp de la cardiologia, on la resolució d'imatge i la rapidesa són essencials. A més, la rapidesa en la presa d’imatges permetrà incrementar al voltant d’un 6% el nombre de tomografies axials computeritzades (TAC) realitzades al centre, que l’any 2023 va ser de 6.300. L’aparell anterior va funcionar durant 9 anys, en què es van fer uns 40.000 exàmens.

El cost de l’equipament i la seva instal·lació ha estat de 635.000 euros, 420.000 euros dels quals provenen del Programa específic de suport a la renovació tecnològica (PERT), promogut pel Servei Català de la Salut, que té com a objectiu evitar l’obsolescència dels equipaments d’alta tecnologia dels centres del SISCAT i homogeneïtzar els recursos del sistema, millorant l’equitat per centres i, en conseqüència, l’equitat territorial. La resta ha estat finançat per la República francesa i amb fons propis de l’hospital.

Precisament el conseller ha destacat aquesta “coparticipació catalano-francesa binacional com la consolidació d’una aposta transfronterera que avui és una referència a nivell europeu, sobretot gràcies a la tasca dels seus professionals”.

L'arribada del nou TAC a l'Hospital de Cerdanya obre noves possibilitats en l'atenció sanitària al territori, consolidant el centre com un referent en la innovació tecnològica i la qualitat assistencial a la regió.

Per la seva banda, el director de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill, ha destacat que el nou TAC permet una millor definició d'imatge, disminueix la radiació que rep el pacient i permet fer un major nombre d'exploracions pel fet que va més ràpid. En aquest sentit, ha posat en valor la cooperació que hi ha amb l'Hospital de Perpinyà en l'àmbit del servei de diagnosi per la imatge i ha conclòs que els pròxims anys caldrà continuant buscant i explicant les "singularitats" d'aquest equipament transfronterer.