La Cerdanya insta a Educació que desvinculi la inscripció del padró

Els ajuntaments petits temen per les seves escoles davant la creació de l’institut de Bellver

El Consell d’Alcaldes amb Ramon Jordana, a la dreta | CCC

El Consell d’Alcaldes amb Ramon Jordana, a la dreta | CCC / Miquel SpA. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

Els alcaldes de la Cerdanya han demanat al departament d’Educació que no posi traves a les famílies que volen inscriure els seus fills en edat de primària en escoles que no són del seu municipi. Aquesta és una mesura que els consistoris consideren vital per assegurar la supervivència de les escoles més petites davant, entre d’altes factors, l’estrena d’aquí a un any i mig del nou institut escola de Bellver. El president del Consell Comarcal i alcalde de Bolvir, Isidre Chia, ha emfatitzat que està «decebut» i «preocupat» per la gestió del departament i el futur de les escoles com ara les de Ger, Bolvir, Prats, Lles o Prullans.

El batlles de la Cerdanya reunits en sessió de Consell d’Alcaldes han exposat al delegat del departament d’Educació a l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Jornada, que estan a favor de l’entrada en funcionament del que serà segon institut de la comarca però que això hauria d’anar acompanyat d’una sèrie de mesures de protecció a les escoles rurals.

Els alcaldes de Cerdanya argumenten que hi ha pobles que tenen llar d’infants que es nodreixen de famílies d’altres municipis, ja sigui perquè els pares treballen al poble o perquè els és més còmode en la logística diària. Aquestes famílies, en canvi, tenen moltes dificultats per inscriure els infants al mateix centre quan han de fer primer de Primària perquè no estan empadronats al poble. En aquest sentit, el departament lluita contra aquesta dinàmica, la qual denomina «turisme escolar». Des dels ajuntaments de poble petits que tenen llar i escola els resulta molt car mantenir després l’escola per pocs nens i es veuen amb l’amenaça d’haver de tancar-la.

Isidre Chia ha argumentat que «no tenim cap inconvenient que es faci l’institut escola de Bellver i jo mateix vaig hi vaig firmar a favor fa un anys. Ara be, si que li vam exposar al delegat d’Educació que tenim molta preocupació per les escoles petites... Els municipis hem de fer mans i mànigues perquè aquests nens continuïn a les escoles i, en canvi, als pobles ens costa molt diners mantenir les llar d’infants perquè hi vinguin nens d’altres municipis. Hi ha escoles com les de Lles o Prullans que ho tenen molts més complicat que municipis més grans; si no posem remei a això, les escoles petites hauran d’acabar tancant. Com a president del Consell Comarcal m’he quedat molt preocupat. No em quedo gens convençut del que ens explica el departament». En aquesta línia, Chia ha apuntat que abans que obrir el nou institut de Bellver caldria resoldre mancances que te la comarca: «ja que fan un institut, que tinguin en compte que al de Puigcerdà ha faltat, per exemple, el professor de Llatí a alumnes que han hagut d’enfrontar-se a la selectivitat. També podrien invertir en el territori arreglant pisos pels professors... si ens falten sanitaris i educadors, fem fàcil les coses i mirem de fer edificis pels professors». Chia ha qualificat de «fer volar coloms» el plantejament d’impulsar en aquests moments nous cicles formatius i formació universitària a Cerdanya.

L’Institut de Bellver, el 2025

Durant la reunió amb els alcaldes, Ramon Jordana els va reiterar la intenció actual del departament d’obrir l’escola institut de Bellver no el curs que ve sinó el següent, en el període 2025 2026. Aquest pas d’escola a institut escola es farà en tres fases d’implantació en funció de l’adaptació del centre, l’enviament de més docents i la posada en marxa de noves instal·lacions. Per a aquest procés el departament te ja designada una partida pressupostària de mig milió d’euros. El departament ha remarcat el seu objectiu de no tancar cap escola a la comarca.