La societat civil cerdana se suma al rebuig del camp de plaques solars de Das

Les entitats ecologistes, amb el suport de la plataforma Confluència, presenten al·legacions per aturar el projecte i protegir la plana

La plana cerdana al terme municipal de Das on es vol instal·lar un camp de plaques solars | MIQUEL SPA

La plana cerdana al terme municipal de Das on es vol instal·lar un camp de plaques solars | MIQUEL SPA / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

La societat cerdana s’ha sumat als ajuntaments de la comarca i s’ha posicionat en contra de la instal·lació de plantes de plaques fotovoltaiques a la vall i en concret a la que s’ha projectat a Das.

Les entitats ecologistes Cerdanya Acció pel Clima, Ceretània o la Fundació World Nature, amb el suport de la plataforma Confluència per una Cerdanya Sostenible que agrupa bona part del moviment popular i cultural de la comarca, han presentat al·legacions al projecte de Das i, alhora, també han instat el departament d’Acció Climàtica a blindar la vall d’aquest tipus d’instal·lacions. En un text compartit amb el Consell d’Alcaldes, les entitats mediambientals exposen que «a la Cerdanya, i a Das en concret, el valor del territori, de la natura i de l’activitat agrària i ramadera, representa un factor bàsic fins al punt de constituir una identitat única i singular a Catalunya i en el panorama europeu. La qualitat del seu patrimoni natural i cultural, i en concret l’alt valor paisatgístic en el seu sentit més ampli, és, sens dubte, el seu principal actiu. La instal·lació de plantes fotovoltaiques suposa un risc per a aquest actiu en la mesura que situarà elements d’un impacte negatiu notable». Davant d’això, l’al·legació planteja que «es qüestiona la coherència i la compatibilitat de les instal·lacions de camps de plaques fotovoltaiques amb el planejament territorial de la zona dels Pirineus i, en concret, de la plana interior de la Cerdanya». Així, les entitats han signat l’al·legació en la qual «s’insta al Govern de la Generalitat a denegar l’aprovació» del projecte de la planta solar fotovoltaica i activi la redacció d’un pla urbanístic específic sobre camps solars.

Un camp de 2,4 hectàrees amb 2,5 MW de potència

La mobilització conjunta dels alcaldes i les entitats ecologistes i culturals parteix del fet que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està tramitant l’autorització per a la sol·licitud d’implantació d’una planta fotovoltaica al municipi de Das. Es tracta d’una planta de 2,5 MW de potència, amb una superfície de 2,44 hectàrees que segons afirmen des del Consell Comarcal i les mateixes entitats estarà destinada a la venda de tota l’energia produïda. Aquest fet també ha generat rebuig a la comarca per no revertir-hi beneficis.