Epígrafe

Llívia posa fre a la proliferació de gats amb un pla municipal d’esterilització

L’Ajuntament dota el programa d’una dotació econòmica i d’un equip d’intervenció amb dues voluntàries i la participació d’un centre veterinari

Les dues voluntàries del pla amb un gat a Llívia | AJ LLIVA

Les dues voluntàries del pla amb un gat a Llívia | AJ LLIVA

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Llívia ha posat en marxa un pla per frenar la proliferació de colònies de gats, l’ha dotat d’una partida del pressupost municipal i ha fet una crida als veïns per col·laborar-hi.

L’equip de govern municipal treballa amb dues veïnes voluntàries i un centre veterinari de la comarca per tal d’identificar els gats i esterilitzar-los aplicant mètodes en funció de si son mascle o femella. Així, des del consistori han explicat que la campanya té com a objectiu «evitar nous assentaments i el creixement de colònies d’aquests fèlids al municipi... Per dur a terme aquesta tasca, l’Ajuntament destina una partida pressupostària que serveix per a cobrir les despeses de cirurgies i la medicació que es necessita en aquests casos. La resta de l’acció, la que necessita els recursos humans, surt de franc a les arques municipals gràcies al voluntariat de dues veïnes de Llívia». Les voluntàries, Clara López, que és veterinària, i Carolina Piris han explicat que «el que fem inicialment és esterilitzar-los, per evitar així la proliferació. El gat és un animal molt net, però quan tens una sobrepoblació és un focus d’excrements. I hi ha un tema de salut pública». Piris ha remarcat que «el que diu la llei, en principi, és que els ajuntaments han d’esterilitzar-los, posar-los un xip, desparasitar-los i vacunar-los. Però, aquesta és una tasca que costa molt i que pocs ajuntaments estan fent, la veritat». Clara López ha exposat el sistema que utilitzaran a Llívia: «s’agafen els mascles, es castren i es tornen al carrer, després d’haver-los punxat un antibiòtic antiinflamatori. En el cas de les gates, cal cirurgia abdominal. Són cirurgies rutinàries, però ja comporta quedar-me’ls a la clínica de Bellver dos o tres dies, amb seguiment i l’antibiòtic corresponent».

Les dues voluntàries han emfatitzat que a hores d’ara no saben exactament quantes colònies de gats pot haver-hi a Llívia, però que en tot cas, «la idea és comptar amb la participació d’altres veïns que els faciliti informació i col·laboració Totes dues expliquen que no saben quantes colònies de gats pot haver-hi a la vila. La idea és disposar de la participació d’altres veïns que els faciliti informació i col·laboració com ha estat en el cas de la Pleta de Llívia». El pla s’ha iniciat amb la colònia de gats existents a l’avinguda de Catalunya, a la Pleta, i posteriorment s’estendrà cap a la resta de zones del municipi.