Entrevista | Joan Solà Nou President de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de riner

Joan Solà: "Catalunya no seria el mateix sense els micropobles"

Solà creu que sovint no es té en compte la importància del món rural des del punt de vista de les grans ciutats

El nou president, Joan Solà

El nou president, Joan Solà / OSCAR BAYONA

Arnau Valverde

Arnau Valverde

L’alcalde de Riner, Joan Solà, encara ara un nou repte com a president de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Solà ja formava part de l’anterior junta i ara passarà a liderar l’entitat durant els propers quatre anys agafant el relleu de Mario Urrea.

Quin és el principal objectiu de l’associació de cara a aquest proper mandat?

L’objectiu principal de l’associació és consolidar-se i seguir creixent per aconseguir el repte de que tothom tingui igualtat d’oportunitats. Hem de ser capaços d’anar units per aconseguir els nostres objectius, que al final són que la gent dels micropobles pugui viure millor. Els micropobles som el 3% de la població de Catalunya però representem el 51% del seu territori. Catalunya no seria el mateix sense nosaltres.

Quina visió es té del món rural des del món urbà?

Jo penso que és una visió, en molts casos, esbiaixada. Sovint no es té en compte la importància de mantenir aquest món rural. Perquè sense aquest món rural seria molt difícil poder disposar d’un país com el que tenim. El món urbà i el món rural hem de ser capaços de sumar i d’intentar anar a l’una, perquè ens necessitem mútuament. 

Un dels principals problemes que existeix als micropobles és el despoblament. Com es pot evitar?

El despoblament és un fet que fa anys que s’està produint causat per la manca d’habitatge, la manca d’oportunitats, la manca de serveis bàsics, entre altres. No volem tenir els mateixos serveis que les grans ciutats, però sí que volem tenir uns serveis adaptats al món rural que faci que la gent pugui viure-hi.

En aquest sentit una de les mesures més destacades és la creació de l’estatut de municipis rurals, que encara no s’ha posat en marxa. És suficient? 

És una eina molt important que s’està treballant des de fa anys i la nostra lluita ha de ser que s’aprovi d’una forma ràpida.

Creu que falta més compromís per part de l’administració?

Per sort, cada vegada hi ha més sensibilitat cap al món rural. Per exemple, aquests últims anys s’ha vist com en algunes subvencions ja s’ha aplicat una discriminació positiva cap als petits municipis. Però hem de seguir treballant en aquest sentit perquè realment sigui una realitat en totes les àrees de govern.

És alcalde de Riner. Arran de la pandèmia vau notar un increment de població?

L’arribada de nous veïns als micropobles va ser una tònica general després de la covid, però en alguns micropobles s’ha vist que aquesta tendència ha baixat o, fins i tot, ha tornat a anar enrere. 

Agafa el relleu de Mario Urrea. Es pot parlar d’una candidatura continuista?

Sí, és continuista pel que fa a la feina que s’ha fet aquests últims anys, tot i que només som dues persones que seguim de l’anterior Junta. Però sí que agafem tota aquesta embranzida que hem agafat en els últims anys.

Subscriu-te per seguir llegint