Regió7

Regió7

Una Seu de Manresa plena presencia la benedicció de l'orgue restaurat i ampliat

L'instrument de la basílica, que va ser desmuntat el desembre del 2020, queda oficialment inaugurat aquest dilluns

Així sona el renovat orgue de la Seu de Manresa

Jordi Franch interpretant «Tocata» de Francesc Mariner Àlex Guerrero

Para ver este vídeo regístrate en Regió7 o inicia sesión si ya estás registrado.

Jordi Franch interpretant «Tocata» de Francesc Mariner Redacció

La Basílica de la Seu de Manresa pràcticament plena ha sigut testimoni aquest dilluns al matí de la benedicció del restaurat orgue del temple. Una cerimònia que tindrà aquesta tarda la posada de llarg social i cultural amb un concert del prestigiós organista Marcel Martínez que, acompanyat de l'orguener Carlos Manuel Álvarez, encarregat d'una restauració més que necessària, han viscut en primera fila, primer asseguts als bancs de la basílica, després a preu dret, a tocar de l'orgue on, la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana ha acompanyat amb les seves veus tota la litúrgia. Amb l'Ave Maria de Jacob Arcadelt començava un acte que ha intercalat les parts pròpies de la celebració litúrgica amb petits parlaments de la Comissió de l'Orgue, encarregats d'empènyer des de fa anys la restauració de l'instrument i del mateix Martínez, assessor d'aquesta posada al dia. Mossèn Joan Hakolimanarector de la Basílica de la Seu,  ha centrat l'homilia en els esforços de Manresa, una ciutat que és "gran" quan "camina conjuntament" per a una fita comuna; fa 700 anys del contracte per a la construcció de la Seu, avui la inauguració d'un orgue renovat i ampliat.

Un diàleg parlat i musical entre mossèn Hakolimana i els organistes Jordi Franch, titular de la Seu i Montserrat Lladó i Glòria Ballús, de la Capella de Música de la Seu, amb la interpretació d'obres com Tocata, de Francesc Mariner; Regina in caelum assumpta, de Josep Muset; Ave Maria, de Magí Pont; Coral de Nadal, de Johann Sebastian Bach i Pièce posthume, de César Franck, han precedit el moment en què el rector de La Seu, acompanyat dels preveres i diaques, ha aspergit el nou orgue des del presbiteri amb aigua beneïda i encens. Amb els cants de la Capella de Música de la Seu i la comunió s'arribava al final d'una cerimònia que ha acabat amb unes paraules dels Amics de la Seu i cant final: Goig de la Mare de Déu de l'Alba, amb música de Mn. Eudald Pla i lletra de Mn. Genís Padró.

Jean Hakolimana esquitxa amb aigua beneïda el nou orgue Susana Paz

Marcel Martínez, que a més d'assessorar en la restauració és l'organista de la missa de la festa major de Manresa des del 2009, explicava que havia viscut tot el procés fins avui amb "molt emoció". Com ha sonat? Per a Martínez, una de les grans diferències és la potència i la qualitat tímbrica. Però l'orgue ha de fer el seu camí. I ell, avui a la tarda, provarà d'extreure "sobretot els contrastos, des del fortíssimo als sons més subtils". I, en el dia dia, assegurava, es tracta "que la Capella de Música de la Seu i l'orgue es vagin coneixent". Per a Carme Alarcón, presidenta de la Capella de Música de la Seu i membre de la comissió de l'orgue, la comparació és clara: "abans viatjàvem en un 600 i ara en un Volvo". És important, subratllava, que tothom tingui clar que "l'orgue de la Seu no és només per als actes religiosos, és un orgue per a la ciutat i volem que la gent se'l senti seu». L'organista cubà Carlos Manuel Álvarez, responsable de la restauració al seu taller de Terol, estava aquest matí molt "feliç". "És el primer cop que l'escolto amb la basílica plena, no és el mateix que tocar-lo en una església buida. Ha estat emocionant, difícil de descriure". Per a Álvarez, l'orgue, d'aquí a un any, sonarà en la seva plenitud: "Com el vi, necessita un període de maduració".

Des de principi de juliol, l’orgue de la basílica de la Seu de Manresa ja llueix restaurat i ampliat al lloc, rere l’altar, del qual en va marxar, desmuntat peça a peça el desembre del 2020. Si al matí l'orgue ha estat el protagonista de la litúrgia en la celebració de la Mare de Déu d’Agost, a la tarda arribarà (20.30 h) arribarà el torn de la inauguració social amb la presència de la corporació municipal representada per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. Marcel Martínez serà l’encarregat de donar el tret de sortida a un cicle de concerts que sumarà dos recitals aquest agost i dos mes a l’octubre. Martínez,  organista i ‘kantor’ a l’Stephanuskirche de Tübingen, obrirà el concert amb una obra de gran dificultat interpretativa: la Fantasia sobre Coral Halleluia! (op.52/3) de Max Reger per continuar amb peces de Reger, Alain, Butxehude, Pärt, Langlais, Schlick i acabar amb la Toccata i fuga en Fa Major de Johann Sebastian Bach. Una panoràmica organística des del barroc a les obres més actuals.

29

Una Seu de Manresa plena presencia la inauguració de l'orgue restaurat Redacció

Més concerts inaugurals

Tres concerts més completaran el cicle de concerts inaugurals de l’orgue del cor de Catalunya. Tots seran gratuïts i amb taquilla inversa per seguir finançant el manteniment de l’instrument.

Divendres 19 d’agost a les 20.30 a càrrec d’Ana Aguado, professora d’orgue al Conservatori de Música de León. El programa inclou obres d’Eduardo Torres, Johnan Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Joan M. Thomàs i Sabater i Louis Vierne.

Divendres 7 d’octubre a les 20.30h a càrrec de Jordi Figueras i Carreras, organista titular de les esglésies de Sant Pere i de la Sagrada Família de Terrassa. Les peces que Figueras interpretarà són de Johann Sebastian Bach. Anselm Viola, Felix Mendelssohn, César Franck i Léon Boëllmann.

Diumenge 9 d’octubre a les 20.00h, a càrrec de Maria Nacy, professora d’orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. El cicle de concerts inaugurals es clourà amb la interpretació d’obres de Paul Hindemith, Jehan Alain, Maurice Duruflé i Johann Sebastian Bach.

La restauració

En plena pandèmia, una comissió de persones vinculades al temple i a la capella de música van iniciar una campanya per recaptar 300.000 euros per dotar la Seu d’un orgue a l’alçada de la seva categoria basilical i les seves enormes dimensions. L’orgue de la Seu té tres cossos: l’orgue major, l’orgue recitatiu i el pedal.

Compartir l'article

stats