L'Acadèmia del Cinema Català i l'Acadèmia de Cinema espanyola tornaran a agermanar-se aquest mes de setembre per retre un homenatge mutu als seus premiats honorífics, el director de fotografia Tomàs Pladevall, Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2022, i l’actor José Sacristán, Goya d'Honor 2022. Fruit de la llarga col·laboració que mantenen les dues entitats, també compartiran amb el públic a Madrid i a Barcelona, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, dues de les pel·lícules més significatives de les seves filmografies.

El 12 de setembre, l'Acadèmia del Cinema Català reconeixerà a Barcelona la trajectòria excepcional de José Sacristán, Goya d’Honor per “representar de forma única papers inoblidables que formen part de la nostra memòria íntima”. El 1965 va debutar al cinema en la llegendària ‘La familia y uno más’ i, des de llavors, ha participat en cent onze films. Rostre conegut del ‘destape’ i del cinema d'autor, José Sacristán va recollir el passat 12 de febrer a València el màxim guardó de l’Academia i protagonitzarà a Barcelona el 12 de setembre una conversa amb el també actor David Verdaguer, vocal de la junta de l’Acadèmia, i participarà en un photocall previ. L’acte tindrà lloc a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona (carrer Rosselló, 515). 

El mateix 12 de setembre a les 20 hores, a la Filmoteca, es projectarà ‘El muerto y ser feliz’, de Javier Rebollo, amb una presentació prèvia a càrrec d’Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia; Susi Sánchez, vicepresidenta segona de l’Academia de Cine i el mateix Sacristán.

Tomàs Pladevall

El Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022, Tomàs Pladevall, participarà virtualment a l'homenatge que l'Academia de Cinema espanyola li retrà el mateix dia a la seva sala a Madrid, amb la projecció de ‘Tren de sombras’, de José Luis Guerín. El passi es completarà amb una conversa amb Fernando Méndez-Leite, president de l’Academia. Pladevall ha rebut enguany el Gaudí d'Honor per la seva capacitat “de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del cinema al nostre país”. 

En la cinquantena de llargmetratges de la seva filmografia, destaquen títols emblemàtics com ‘Tatuatge’, de Bigas Luna, ‘L’orgia’, de Francesc Bellmunt o ‘El silenci abans de Bach’, de Pere Portabella.