L’Escolania tornarà als Estats Units enguany, cinc anys després de la gira que va fer per aquest país, i que la va portar a actuar a Nova York, Washington, New Jersey, San Francisco i Los Angeles. En aquesta ocasió farà un viatge de 10 dies, del 8 al 18 de novembre, que tenia pendent des d’abans de la pandèmia. Concretament, visitarà els estats de Minnesota –on dijous 10 de novembre cantarà al Monestir benedictí de St. John’s i diumenge 13 participarà a la missa; i a la ciutat de Minneapolis, divendres 11- i de Pennsylvania –en aquest cas, actuarà al Monestir benedictí de St. Vincent’s-. Durant la primera part del viatge, el cor montserratí farà també un intercanvi amb l’escolania de St. John’s -les famílies els acolliran a casa seva-. El darrer concert l’oferiran dimecres 16 al Monestir de St. Vincent’s Abbey.

Cal tenir en compte que cada curs l’Escolania compta amb dos voluntaris –que conviuen amb els nois per tal que millorin el seu nivell d’anglès- provinents del Monestir de St. John’s, institució amb la qual Montserrat hi té una bona relació, i que en aquesta ocasió ha mostrat un gran interès perquè el cor montserratí hi anés. Amb el Monestir de St. Vincent també existeix una col·laboració estreta des de fa anys.

Durant el curs 2022-2023, l’Escolania té previst d’oferir concerts arreu de Catalunya. Fins ara, s'han programat els següents: 30 de setembre, Calella; 7 d’octubre, Manresa (amb el ballarí Israel Galván, com ja van fer al Festival Grec de Barcelona); 21 d’octubre, Sant Joan Despí (a favor de la fundació que investiga sobre la Diabetis Zero); 2 de desembre, Reus; 16 de desembre, Santa Maria del Mar de Barcelona; 27 de gener, Valls; 17 de febrer, Tarragona; 24 de març, Vilassar de Dalt; 7 de maig, Palau de la Música de Barcelona (amb el cor “Veus” dels Amics de la Unió de Granollers, interpretaran la Missa per la pau, de Bernat Vivancos, acompanyats de Joan Seguí a l’orgue); 12 de maig, Granollers; 14 de maig, Montserrat; i 16 de juny, Guardiola de Berguedà.

45 alumnes

El curs 2022-2023 a l’Escolania ha començat amb l’entrada 2 nous alumnes per al 5è curs d’Educació Primària, mentre que a 4rt inicien el cicle 9 nois. En total, l’Escolania estarà formada per 45 nois. Els dos de 5è, que s’incorporen al grup que va començar l’any passat, són de Llinars del Vallès i de Castellvell del Camp. Els de 4rt són de Sant Julià de Ramis, de Girona, de Barcelona, de La Garriga, de Rubí, d’Igualada, de Manresa, de Sant Cugat del Vallès i de Vacarisses.