El primer tast de la Innocentada aplega prop de 1.000 espectadors

La capital del Bages ha viscut el primer cap de setmana de representacions de la seva aposta teatral més peculiar, amb tres funcions de les sis previstes, que han omplert la platea del Teatre Conservatori

Una de les escenes de la Innocentada del 2023

Una de les escenes de la Innocentada del 2023 / Cultures

Olga Gili

Prop de 1.000 persones ja han passat pel teatre Conservatori per veure la 66a Innocentada, l'espectacle de sàtira manresà que aquest cap de setmana ha representat les tres primeres funcions amb molt bona assistència.

Un casament i una fàbrica protagonitzen el guió escollit enguany. El títol del text, «A bodes em convides», i tota l’obra giren al voltant de l'enllaç dels dos protagonistes, una parella que comparteix escenari amb 14 actors més i amb 11 ballarins, dansaires de l’Esbart Manresa de l’Agrupació Cultural del Bages. L’obra ha estat escrita per Carles Claret -que alhora interpreta un dels personatges- i la dirigeix Jordi Gener. La direcció coreogràfica la signa Ariadna Guitart. 

L’any passat, el guió se centrava en Sant Ignasi, en aquest 2022, any del 500 aniversari de l’estada del religiós a la capital del Bages. L’obra tenia una relació molt directa amb fets que havien passat a la ciutat, amb actors de renom que hi havien desfilats, per exemple. Parlar de Sant Ignasi de Loiola era pràcticament una obligació fa un any. Però aquest any l’argument no té un fil conductor tan manresà. El text de Claret tracta d’una història d’amor i el manresanisme hi és en un segon pla, més tangencial, no tan directe. 

La història que s’explica en aquest «A bodes em convides» té una data anterior al temps real, indeterminada, però, i en el decurs de l’obra es trenca la línia temporal i encara es fa algun gir més. A l'elenc hi ha una bona representació dels actors manresans, molts d’ells consolidats, i d’altres joves estudiants que mostren el seu alt nivell. Quant a l’escenografia, té una tendència minimalista, que utilitza elements que ens transporten al segles XX. Hi ha una il·luminació detallista, i, en general, la posada en escena és poc carregada, un estil que es va consolidant en obres que dirigeix Jordi Gener. 

El ball, ben present

Els balls formen part de l’essència de la Innocentada, i aquest anys els dansaires hi són molt presents. La integració del cos de ball en la representació millora cada any i l’esforç de l’esbart per una adaptació constant li va molt bé al text. Els dansaires són un grup amb molt protagonisme a l’espectacle, i que aixequen molt aplaudiments a la sala. Com a mínim així va ser en la funció d’ahir a la tarda, i no era per menys, perquè l’equip va presentar peces creatives i molt diverses pel que fa als estils de ball, acompanyades dels respectius canvis de vestuari.

La 66a Innocentada de Manresa convida a boda des de l’escenari i a tornar a omplir el teatre el proper cap de setmana.