Anna Vilajosana deixa la presidència d'Òmnium Bages-Moianès

L'entitat anunciarà pròximament l'obertura del termini per presentar candidatures per rellevar la periodista, que plega dos anys després d'assumir el càrrec per motius personals

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La periodista Anna Vilajosana Garcia (Manresa, 1970) ha explicat a aquest diari que deixa la presidència de la delegació Bages-Moianès d'Òmnium Cultural per motius estrictament "personals", poc més de dos anys després d'assumir el càrrec. Vilajosana, que és col·laboradora de Regió7, on cada dissabte firma un article a la contraportada, assegura que comparteix "la filosofia d'Òmnium i la línia actual, no hi ha cap desavinença amb el projecte", però no pot continuar ostentant la presidència per afers personals.

"Em sap greu haver-ho de deixar, però a hores d'ara em resulta impossible continuar", ha manifestat Vilajosana, que va rellevar Jordi Corrons al capdavant de la delegació Bages-Moianès el desembre del 2020. En aquell moment, en plena pandèmia, la manresana va assumir un compromís que ha dut a terme durant dos anys difícils per culpa de la covid. En una nota feta pública aquest divendres, l'entitat ha informat que la junta territorial anunciarà properament la convocatòria de l'assemblea anual ordinària, conjuntament amb l'obertura del termini reglamentari per presentar candidatures als càrrecs que cal renovar estatutàriament, entre els quals hi haurà la presidència. En el comunicat, la delegació agraeïx a Vilajosana "la intensa dedicació a l'entitat durant aquests dos anys" i expressa la seva voluntat de continuar "col·laborant-hi des de diferents àmbits".

"Vaig aterrar a Òmnium durant la pandèmia i la situació era una mica estranya", recorda Vilajosana, que va ser elegida en l'assemblea del 22 de desembre del 2020. "La realització d'activitats estava molt condicionada per la covid, però alhora era un moment apassionant", explica la periodista: "l'etapa anterior havia estat marcada per l'1 d'octubre, un període d'eufòria en el qual Òmnium s'hi va implicar fins el final". Ara, però, "estem en el moment posterior a tot això, és una nova etapa".

En aquest sentit, Vilajosana esmenta que l'entitat, a nivell nacional, va estrenar fa gairebé un any la presidència de Xavier Antich: "el país és diferent, però estem en un bon moment per treballar, un moment engrescador".

Sobre la seva etapa a Òmnium Bages-Moianès, Vilajosana destaca dos eixos d'actuació. D'una banda, "l'aposta per descentralitzar" les activitats; de l'altra, la preparació del 50è aniversari de l'entitat. "Veníem d'una època on tot es feia a Manresa, i vem decidir portar la gala dels Premis Lacetània a Sallent i l'obertura de l'exposició del cinquantenari a Moià", apunta.

"Estic contenta de la feina feta", afirma la manresana: "el fet que hi hagués la pandèmia va fer que ens centréssim més en la feina interior que l'exterior, i en aquest sentit potser no han estat dos anys lluïts, però vem aprofundir en la filosofia de funcionar d'una manera gens presidencialista, amb la junta tenint cada cop més pes".

Vilajosana explica que continuarà lligada a Òmnium com a sòcia i disposada a col·laborar, però ara és el moment de fer un pas al costat.