La cabrianesa Núria Ubach: "Que diguin que el teu treball emociona fa molta il·lusió"

La bagenca rep al Festival de Màlaga la Biznaga de Plata premi del públic al millor curt documental per "Les més grans"

Núria Ubach, Ulrika Andersson i Marta Codesido amb el guardó al Festival de Malaga

Núria Ubach, Ulrika Andersson i Marta Codesido amb el guardó al Festival de Malaga / Arxiu particular

Avui, la cabrianesa Núria Ubach (1995) ha canviat una calçotada al seu poble per una Biznaga de Plata a Màlaga. Ella i dues de les tres codirectores més del curt documental "Les més grans", un homenatge a la gent gran rodat íntegrament a Cabrianes, han arribat aquest matí a Màlaga per rebre, al migdia, el premi del públic del festival andalús. Un guardó que les fa "molt contentes" pel certamen què és i pel reconeixement que suposa, explica Ubach amb un somriure mentre dina a Màlaga després de la cerimònia. Toca brindar i, demà, tornada cap a casa.

Ubach, la basca Marta Codesido i la sueca Ulrika Andersson són les tres directores que han pogut desplaçar-se a la ciutat andalusa per recollir la Biznaga de Plata del públic al millor curtmetratge documental. Faltava la xilena Dubi Cano. Totes quatre, però, van poder-lo presentar a aquesta setmana a competició. Ubach explica que Les més grans va ser el primer curt, de la vintena a competició en secció oficial, que va veure el jurat. I que, com els han explicat avui a les guanyadores, "van tenir molt clar que seria el premiat". La raó? "Es van emocionar molt amb la temàtica, sobretot tractada per gent tan jove". La cabrianesa patia perquè "no és el mateix veure el curt en versió original, en català, que entendre-ho amb els subtítols". Però l'essència "ha arribat". I aquesta no és cap altra que "la naturalitat amb què la gent gran afronta la mort, com un estadi més de la vida". Per a Ubach, "que diguin que el teu treball emociona fa molta il·lusió".

El curtmetratge, en el qual, com explicava Ubach ahir a Regió7, "no hi ha res de ficció", dura 20 minuts i s’estructura a partir de les caminades que la Remei Mas, ara de 94 anys i àvia d'Ubach, fa amb les seves amigues. En el moment del rodatge, ara fa un any, la Remei compartia les sortides a peu pels camins del voltant del poble amb l’Adelaida Roqueta i la Pilar Comaposada. En una d’aquestes caminades, l’Adelaida va morir i el seu funeral forma part del metratge. Les imatges busquen la poètica de la vida quotidiana d’aquestes dones i inclouen a dos altres jubilats carismàtics: Casiano De la Rosa i Enric Finestres. També hi apareix la festa de la gent gran que es fa cada any al poble. El curt, com explicava ahir la mateixa Ubach, ha acabat sent, involuntàriament, un homenatge a la gent gran en un retrat que defuig el tracte victimista. Un treball, apunta, que narra com el temps passa per a tothom en un missatge que es reflecteix en les imatges; tant en els canvis de la natura com en les paraules i accions dels avis del documental, que "transmeten la poca por que tenen de la mort".

"Les més grans" és un treball de final del Màster de documental creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha comptat amb la coproducció de Televisió Espanyola, que l'emetrà d'aquí a un any i mig. A Cabrianes ja van fer un parell de passis d'un treball que van acabar el passat setembre i van començar a moure per festivals el gener. Que l'acceptessin a Màlaga ja va ser "un premi" i ara, diu Ubach, estan pendent de la selecció en d'altres festivals del país. Mentrestant, Ubach continuarà com auxiliar de producció en el rodatge d'una sèrie de Diagonal TV per a Disney +. Això sí, després de celebrar el premi.

La coproducció catalana '20.000 especies de abejas' guanya la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula

D'altra banda, '20.000 especies de abejas', d'Estíbaliz Urresola, ha guanyat la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula. La coproducció catalana també s'ha emportat el premi a millor actriu de repartiment per a Patricia López Arnaiz.

El palmarès en les categories interpretatives protagonistes manté el regust català: María Vázquez, protagonista de la coproducció catalana 'Matria', i Alberto Ammann pel seu paper a la producció catalana 'Upon entry', han recollit distinció. Matias Bize s'ha erigit amb el premi a millor director per 'El castigo'. 'Els encantats', una altra de les favorites al festival, ha rebut el guardó al millor guió, que signen Elena Trapé i Miguel Ibáñez Monroy.