L'excel·lència d'«Evoé!» inaugura la Fira Mediterrània de Manresa

«Evoé!» va donar el tret de sortida a la fira al teatre Kursaal de Manresa amb Maria Mazzotta i Raül Refree

Marc Serena

Marc Serena

A la tragèdia grega Les bacants d’Eurípides hi apareixen dones que segueixen a Dionís, carn crua i vi que fan embogir. En el sud d’Itàlia existeix la tarantel·la, on les dones que ho passaven malament aconseguien sublimar-ho a través de l’èxtasi i el ball.

Aquesta connexió és al centre dEvoé!, el concert inaugural de la fira Mediterrània que ahir van oferir el músic i productor Raül Refree, la cantant italiana Maria Mazzotta i les tretze veus del Cor Plèiade.

El teatre Kursaal es va posar dempeus per aplaudir un espectacle que va estar ple de moments per conservar a la retina. Des de porrons plens de sang que es vessaven sobre vestits blancs, una bala de palla rodolant per l’escenari i un final amb crits histèrics i, acte seguit, el xiuxiueig.

Les cançons eren totes tradicionals del sud d’Itàlia, recollides entre els anys 30 i 50, algunes d’elles veritable crits desesperats contra el masclisme de l’època. Eren en dialecte salentí, parlat per més d’un milió de persones.

Hi va sonar una guitarra nua, però també una garrofa amb llavors dins, una sorollosa troccola italiana, uns teclats i dos fantàstics orgues modulars. Un era de fusta, l’altre de metall, fets per els orgueners Blancafort de Collbató.

La mà del dramaturg Jordi Oriol es va notar per la manera sedosa com va anar avançant l’espectacle. Estrenat al Festival Grec de Barcelona, es podrà veure demà (22h) per La Xarxa de Televisió Local de Catalunya.

Mazzotta va posar veu a les dones que ploren per la mort a Moroloja i va impactar amb un Stabat Mater en griko, un emocionant dialecte del grec en perill d’extinció que ja només perviu al sud d’Itàlia i Sicília.

«Nananana / Bello è l’amore e chi lo sa far» van cantar juntament amb el públic per acabar. 

«És la quarta vegada que vinc a la Mediterrània, i ha estat la millor» deia Mazzotta eufòrica a l’acabar. La veritat és que si.

Dos nois ballant agafats

Mentre les autoritats i el públic convidat ahir a la inauguració anava entrant al teatre Kursaal de Manresa, al pati hi havia una parella de nois ballant ben junts. Joaquim Collado i Pol Jiménez van estrenar una reflexió sobre qui té el poder en el ball de parella. 

Excel·lència per inaugurar la Fira Mediterrània

Marc Serena