Fira Mediterrània: Una nit ben rural i glamurosa amb Rodrigo Cuevas

L’agitador folklòric asturià ha estat l'estrella d'aquesta edició: Com a públic i com a artista

Un moment de l'actuació de Rodrigo Cuevas, ahir al Kursaal

Un moment de l'actuació de Rodrigo Cuevas, ahir al Kursaal / ALEX GUERRERO

Marc Serena

Marc Serena

L’estrella de la fira ha estat Rodrigo Cuevas. El seu concert d’ahir al Kursaal de Manresa va deixar moltes persones sense entrada. Només començar, papallonejant-se per la platea amb un ventall enorme ja va posar-se a tothom a la butxaca. De la primera cançó a l’última, i era la tercera vegada a la ciutat. Abans, havia cantant improvisadament al Càntut i havia participat d'espectacles com el de les gallegues Caamaño&Ameixeiras.

I dissbate a la nit estrenava La Romería, un disc que porta pocs dies a les plataformes digitals. Una nova dosi de folktrònica, de cançons amb esperit tradicional però amb aires sovint discotequers.

Al seu darrere hi tenia quatre músics amb uns plafons que tan aviat semblaven d’un plató de televisió com de Kraftwerk, tot i que algun moment va fer broma amb el crit de Barcelona de Freddie Mercury. El bigotet i l’ímpetu dels dos s’assemblen.

«Celebrem la llibertat», demanava Cuevas. «Fem-ho cada dia, que sinó és més fàcil que ens la treguin. És el millor homenatge que podem fer a la gent que la va construir abans de nosaltres».

El xou va ser un no parar de riure, amb deixos cabareters i temacles festius, com el què celebra Piloña, el poble asturià on viu. També emocionant, en recordar Rambal, el transformista assassinat a Gijón el 1976 per ser «maricón de nacimiento».

El que hagués pogut ser una romeria va acabar sent una revetlla.

«Aquesta fira que teniu a Manresa és un luxe», va dir en acabar mentre tenia el públic dempeus. «Cuideu-la!», va demanar.