Els Amics de l’Art Romànic del Bages reconeixen la tasca de l'historiador sallentí Albert Benet

L’acte d'homenatge se celebrarà, avui, a l’Aula Magna de l’institut Lluís de Peguera de Manresa

L’esdeveniment acollirà la presentació d’un llibre que honra la trajectòria del polifacètic intel·lectual

Albert Benet fou catedràtic de l'Institut Pius Font i Quer

Albert Benet fou catedràtic de l'Institut Pius Font i Quer / Arxiu/Xavier Carrion

La trajectòria del doctor en Història Medieval i catedràtic d’institut Albert Benet "va quedar emboirada pels seus darrers anys de vida", on va haver de combatre una malaltia mental. Per homenatjar la seva figura i reconèixer la seva tasca vital, els Amics de l’Art Romànic del Bages, de la mà del consistori i entitats culturals de la població sallentina, han impulsat el sorgiment d’un llibre miscel·lània. Una obra que recull intervencions d’una trentena de persones que van conviure amb el polifacètic intel·lectual bagenc, a més d’una biografia completa i les 757 aportacions en 12 dels 28 volums de la Catalunya Romànica, de la Fundació Enciclopèdia Catalana.

La presentació d’aquesta miscel·lània se celebrarà avui, a les 19 h, a l’Aula Magna de l‘Institut Lluís de Peguera de Manresa. Un espai que també manté una relació especial amb Benet, perquè hi va desenvolupar part del seu exercici com a docent. Un auditori "que permet reunir al voltant de dues-centes persones", diu Jordi Sardans, coordinador de l‘obra i membre de la comissió creada pels Amics de l‘Art Romànic.

 D’entre els convidats a la presentació de la miscel·lània, destaca la figura d’Antoni Pladevall, que va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003. L’historiador, expert en el període medieval, va ser col·laborador i amic personal de Benet. Assistir a la presentació és un compromís que "li fa molta il·lusió malgrat la seva avançada edat", i "aportarà anècdotes molt interessants", confessa Sardans. El coordinador de la publicació mensual manresana, El Pou de la gallina, també distingeix les aportacions de dos dels ponents convidats: Lluís Virós i Rosa Serra, tots dos antics alumnes de Benet. Virós és historiador i va compartir moltes hores amb Benet; Serra, al seu torn, és la directora de la revista berguedana Erol, i es va convertir en historiadora després de tenir com a professor al doctor en Història Medieval.

Josep Llobet, president dels Amics de l’Art Romànic del Bages, serà l’encarregat de presentar i conduir la presentació. Lluís Matamala, exposarà per quina raó s’ha escollit l’institut Lluís de Peguera com a escenari de la presentació. La representació institucional arribarà de la mà de l’Ajuntament de Sallent, i encara que l’alcalde, Oriol Ribalta, no hi podrà assistir, Sardans explica que s’ha fet tot el possible perquè el regidor de Cultura del consistori sallentí, Diego Miranda, sigui a l’acte. Si no pot ser-hi, comenta que intervindrà l’arxivera municipal, Teresa Padullés. 

Onze anys i cinc dies després del seu traspàs, l’homenatge a Albert Benet recordarà una figura "molt rellevant i una mica oblidada", per al coordinador de l’obra.