Solsona podria viure l’últim Trau per la manca d’ajuts i la disminució de públic

El cicle de tardor de Lacetània Teatre, els quatre dissabtes de novembre, celebra dotze anys replantejant-se la continuïtat

Al festival, que comença avui, repeteixen dos noms de la primera edició, Martí Peraferrer i Roger Mas, als quals se sumen Kelimós i la Cia El Cono del Silencio

Martí Peraferrer tornarà l'11 de novembre al Tatrau Teatre

Martí Peraferrer tornarà l'11 de novembre al Tatrau Teatre / Imatge promocional

Susana Paz

Susana Paz

Aquesta és la 12a edició i podria ser la darrera. Lacetània Teatre organitza des del 2011, amb la inauguració del Tatrau Teatre, el Trau, el festival d’arts escèniques de tardor de Solsona. Una oferta que mai no ha rebut cap tipus de subvenció ni ajut econòmic per portar a la capital solsonina propostes majoritàriament foranes i de l’escena independent: «Les companyies actuen al festival Trau gairebé com un favor, sense caixet i únicament amb els guanys de taquilla», explicava ahir Aleix Albareda, actual president de Lacetània Teatre. I la situació actual no és per llençar-hi coets: «és un cicle deficitari; no tenim cap aportació, com a altres ciutats, del Consell Comarcal o de l’Ajuntament i cada cop hi ha menys companyies que vulguin actuar a risc». Una situació que se suma a la «disminució de públic» aquests últims anys, remarca Albareda i que també viu l’escena professional. La venda anticipada d’entrades «és baixa» i, ara mateix, remarca, «estem en un impàs i potser haurem d’entomar un canvi de cicle».

Però aquesta dotzena edició ja camina i com que era un aniversari «rodó», els seus promotors va pensar, en el seu moment, a repetir els protagonistes que el novembre del 2011 van engegar el cicle. Però en seran dos de quatre: el músic solsoní Roger Mas i l’actor Martí Peraferrer. Seran baixa el també solsoní Mag Pere, no ha pogut combinar-se els seus compromisos i evidentment el desaparegut còmic Larry Dixon, que va inaugurar el Trau fa dotze anys amb 4 funcions de l’espectacle Historias de mi puta vida.

El Trau 2023 tindrà quatre espectacles de música i de teatre al Tatrau (un escenari de proximitat per a un centenar de persones) i s’obrirà avui amb la música del grup comarcal Kelimós amb l’espectacle La volta al món en 80 minuts. A escena, Irene Augé (acordió diatònic i veu) i Marc Xarau (violí i veu) amb un espectacle basat en músiques d’arreu del món que proposa al públic assenyalar-ne un país perquè els músics n’interpretin un tema d’aquell indret.

El cicle continuarà l’11 de novembre amb la proposta teatral Tennesse (W), un monòleg sobre la vida de Tennessee Williams que Martí Peraferrer ja va portar al Tatrau el 2011 i del qual ja se n’han fet més de 400 representacions. Un muntatge dirigit per Francesc Cerro-Ferran i amb la producció de Teatre Blau.

El 18 de novembre serà el torn de Roger Mas, sol amb la guitarra, com fa dotze anys. I tancarà el cicle el 25 de novembre la companyia El cono del silencio amb La risa de mi madre, una aposta pel teatre reflexiu sobre les seqüel·les de la guerra civil espanyola i la postguerra en les famílies.

Companyies i artistes, apunta Albareda, vinculats als organitzadors, per coneixença o proximitat. Lacetània Teatre, a més del Trau, organitza a la primavera el cicle Escenes, que es nodreix amb les seves pròpies produccions, i l’obra de festa major. 

LES OBRES

KELIMÓS

L’acordionista Irene Augé i el violinista Marc Xarau proposen músiques d’arreu del món amb la participació del públic. Avui (21 h). 10euris (entrades.turismesolsones.com o una hora abans al Tatrau)

El fuet format per Marc Xarau i Irene Augé

El fuet format per Marc Xarau i Irene Augé / Imatge promocional

MARTÍ PERAFERRER

L’actor torna al Trau amb el monòleg Tennessee (W). La vida secreta de Tennessee Williams. 11 de novembre (21 h). 10 euros(entrades.turismesolsones.com o una hora abans al Tatrau)

Martí Peraferrer en una escena de "Tennessee (W)"

Martí Peraferrer en una escena de "Tennessee (W)" / Imatge promocional

ROGER MAS

El cantautor solsoní també és un dels noms que repeteixen al cicle després de participar en la primera edició. 18 de novembre (21 h). 20 euros (entrades.turismesolsones.com o una hora abans al Tatrau

El cantautor Roger Mas torna al cicle que ja va inaugurar

El cantautor Roger Mas torna al cicle que ja va inaugurar / Imatge promocional

CIA El CONO DEL SILENCIO

La companyia portarà teatre reflexiu a Solsona amb La risa de mi madre. 25 de novembre (21 h). 10 euros (entrades.turismesolsones.com o una hora abans al Tatrau)

Una escena de "La risa de mi madre" de la Cia El Cono del Silencio

Una escena de "La risa de mi madre" de la Cia El Cono del Silencio / Imatge promocional