Nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023, entre elles Triomfador del manresà Joan Jordi Miralles, editada per Males Herbes. Miralles competirà amb A casa teníem un himne, de Maria Climent (L’Altra Editorial); Casada i callada, d’Emma Zafón (Empúries); Contra el món, de Pere Antoni Pons (Empúries); El dia de la balena, de Melcior Comes (Univers); Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres, d’Irene Solà (Anagrama); La dona més pintada, de Màrius Serra (Proa); La mestra i la Bèstia, d’Imma Monsó (Anagrama) i Una vegada va ser estiu una nit sencera, d’Elisabet Riera (Males Herbes). El guanyador de la primera edició, el 2017, va ser Raül Garrigasait amb l'obra Els estranys.

Es tracta de la setena edició d'un dels guardons més ben dotats econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi. D'aquests, 20.000 euros van a parar directament a la persona guardonada, i 5.000 es destinen a la promoció. Les obres seleccionades, publicades entre el novembre de 2022 i l'octubre de 2023, han estat seleccionades per un comitè d'experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Esteve Plantada, periodista i poeta. A partir de la llista d'obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener. 

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va néixer l'any 2017. D'aquesta manera, l'entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d'igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l'anglès Booker, i amb l'objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. Després de l'obra de Garrigasait, van endur-se'n el guardó Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols (2018); Martí Domínguez, amb L'esperit del temps (2019) i el 2020 va recaure en Boulder d'Eva Baltasar. L'any 2021 el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va ser per Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís, i l'any passat se'l va endur Sebastià Alzamora amb Ràbia