Premis Goya 2024: ’20.000 especies de abejas’ i ‘La sociedad de la nieve' lideren les nominacions

‘Cerrar los ojos’ i ‘Saben aquell’ aspiren a onze estatuetes i ‘Un amor’, a set

'20.000 especies de abejas', d'Estibaliz Urresola Solaguren

'20.000 especies de abejas', d'Estibaliz Urresola Solaguren / ACN

ACN - Redacció

La coproducció catalana ’20.000 especies de abejas’, d’Estíbaliz Urresola, parteix com la favorita als premis Goya amb 15 nominacions, seguida de molt a prop per ‘La sociedad de la nieve’ de J.A. Bayona amb 13, en una edició dels guardons que tindrà un fort accent català.

Les segueixen les pel·lícules ‘Cerrar los ojos’, de Víctor Erice, i ‘Saben aquell’, de David Trueba amb 11 nominacions i ‘Un amor’, d’Isabel Coixet amb 7. Aquestes cinc pel·lícules, les més nominades, aspiren al Goya a la millor pel·lícula. També destaquen les cinc nominacions per ‘El mestre que va prometre el mar’ o ‘Robot dreams’.

La cantant i actriu i Goya d’Honor 2017, Ana Belén, i els directors coneguts com els Javis seran els encarregats de presentar els Premis Goya 2024, que s’entregaran el 10 de febrer a la Fira de Valladolid.

Els actors Anna Castillo i Lluis Tosar han realitzat la lectura dels nominats a les 21 categories dels Premis Goya, on parteixen com a favorita la coproducció catalana ’20.000 especies de abejas’, d’Estíbaliz Urresola, amb 15 nominacions. La cinta arriba als Goya amb l’aval de de ser premiada al Festival de Màlaga amb la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula i el premi a millor actriu de repartiment per a Patricia López Arnaiz, i a Berlín amb l’Os de plata a la millor protagonista per Sofía Otero.

Nominacions

Així doncs, aspiren a millor pel·lícula ‘20.000 especies de abejas’, d’Estíbaliz Urresola; ‘La sociedad de la nieve’ de J.A. Bayona, ‘Cerrar los ojos’, de Víctor Erice; ‘Saben aquell’, de David Trueba, i ‘Un amor’, d’Isabel Coixet. Els nominats a millor dirección són Víctor Erice per 'Cerrar los ojos'; Elena Martín per 'Creatura'; J. A. Bayona per 'La sociedad de la nieve'; David Trueba per 'Saben aquell' i Isabel Coixet per 'Un amor'.

A la categoria de millor actor protagonista, els nominats són Manolo Solo, per ‘Cerrar los ojos’; Enric Auquer, per ‘El mestre que va prometre el mar’; David Verdaguer, per ‘Saben aquell’; Hovik Keuchkerian, per ‘Un amor’, i ‘Alberto Ammann’ per ‘Upon Entry’. A millor actrius, els nominats són Patricia López Arnaiz, per ‘20.000 especies de abejas’; ‘María Vázquez’ per ‘Matria’; Malena Alterio, per ‘Que nadie duerma’; Carolina Yuste per ‘Saben aquell’, i Laia Costa per ‘Un amor’.

Pel que fa al millor actor de repartiment, els nominats són Martxelo Rubio per ‘20.000 especies de abejas’; Juan Carlos Vellido per ‘Bajo terapia’; Jose Coronado per ‘Cerrar los ojos’; Álex Brendemühl per ‘Creatura’ i Hugo Silva per ‘Un amor’. Respecte a la millor actriu de repartiment, les nominades són Ane Gabarain i Itziar Lazcano per ‘20.000 especies de abejas’, Clara Segura per ‘Creatura’; Ana Torrent per ‘Cerrar los ojos’ i Luisa Gavasa per ‘El mestre que va prometre el mar’.

En la cursa al Goya a la millor direcció novella, s’ha nominat a Estibaliz Urresola, directora de ‘20.000 especies de abejas’; Itsaso Arana, directora de ‘Las chicas están bien’; Álvaro Gago, director de ‘Matria’; Alejandro Marín, director de ‘Te estoy amando locamente’, i Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez, d’’Upon Entry’.

En l’apartat de millor film d’animació, els nominats són ‘Dispararon al pianista’, ‘El sueño de la Sultana’, ‘Hanna y los monstruos’, ‘Momias’ i ‘Robot Dreams’. I a millor documental: ‘Caleta Palace’, ‘Contigo, contigo y sin mí’, ‘Esta ambición desmedida’, ‘Iberia: naturaleza infinita’ i ‘Mientras seas tú, el aquí y ahora’.

Carla Simón i Neus Ballús

Carla Simón tornarà a competir als Goya on s’ha nominat ‘Carta a mi madre para mi hijo’ com a millor curtmetratge de ficció. També s’ha nominat el curt de Neus Ballús ‘BLOW!’ com a millor curtmetratge documental.